Olulisi märke, et töö teeb sind liiga õnnetuks

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Meil kõigil tuleb vahel ette raskemaid tööpäevi, mil miski ei lähe päris nii, nagu tahaksid. Aga kui sa mõtled igal hommikul, et sa ei taha voodist tõusta ja tööle minna või sul on lausa olnud hetki, mil töö ajab sind nutma, siis peaksid tõsiselt mõtlema töökoha vahetamisele.

Raamatuautor Amy Morin selgitas, et halb töökeskkond võib muuta inimesi õnnetuks ja vahel võib see lausa viia depressioonini. Probleem on selles, et kui sa langed taolisesse lõksu, siis on üsna keeruline sealt välja saada. Business Insider tõi välja 11 olulist märki, et su töö teeb sind liiga õnnetuks.

1. Sa mõtled kogu aeg oma tööle

Nädalavahetustel ja õhtuti peaks mõtteid puhastama ning lõõgastuma. Kui sa aga ei suuda töömõtteid peast heita, siis Morin hoiatas, et see võib hakata su kodust elu mõjutama.

2. Sa kurdad oma töö üle pidevalt

Kui töö teeb sind õnnetuks ega paku rahuldust, siis on su sõbrad ja perekond esimesed, kes seda märkavad, sest sa kurdad neile oma töö pärast üha rohkem. Oma mõtete jagamine võib esialgu tekitada kergema tunde, kuid Morin ütles, et tegelikult röövib kurtmine meilt vaimset tugevust. See võib omakorda stressi suurendada.

3. Seltskondlikud üritused kolleegidega on sinu jaoks pigem kurnavad kui lõbusad

Igaüks meist vajab vahel aega, et üksi olla, aga mõnikord on oluline olla ka seltskondlik. Kui töö on aga sinu jaoks liiga kurnav, siis ilmselt ei taha sa ka vabal ajal oma kolleege näha. Pane tähele, kas oled hakanud üksinda lõunal käima ja kiirustad pärast tööd ruttu koju, et ei peaks kolleegidega suhtlema – sellised märgid võivad viidata, et töö ei tee sind üldse õnnelikuks.

4. Sinu suhtumine oma töösse on pigem negatiivne

«Ma ei saa kunagi palgatõusu», «Minuga on alati tööl probleeme» jne. Kas sellised mõtted on sulle tuttavad? Morin hoiatas, et taoline negatiivne sisemonoloog võiks meeleolu veelgi mõrumaks muuta.

5. Sa ei pane positiivseid asju enam tähelegi

Kui su enesetunne on halb, siis sinu silmis on klaas alati pooleldi tühi. Morin tõi näite: isegi, kui ühe tööpäeva jooksul juhtub üheksa head asja ja vaid üks halb asi, siis näevad negatiivselt mõtlevad inimesed ainult seda halba asja. Kui sa oled masenduses, siis ei pane sa positiivseid asju üldse tähele.

Scanpix
Scanpix Foto: Vida Press

6. Sul esineb terviseprobleeme

Depressioon, levinud, ent väga tõsine meeleoluhäire, ei mõjuta ainult vaimset tervist. Depressiooni füüsiliste sümptomite hulka võivad kuuluda näiteks kõhu- ja peavalu ning mitmed muud levinud hädad. Lisaks sellele võib ka su immuunsüsteem nõrgemaks muutuda, mistõttu oled sa näiteks külmetushaiguste suhtes vastuvõtlikum.

7. Sa ei tõuse ühelgi hommikul voodist hea tujuga

Kui töö pole sinu jaoks piisavalt motiveeriv, siis ilmselt ei taha sa ühelgi hommikul voodist tõusta. Morin lausus, et üsna keeruline on rõõmuga päevale vastu astuda, kui sa mõtled hirmuga sellele, kuidas pead oma päeva veetma.

8. Sa ärritud kergesti

Kui töö teeb õnnetuks, siis muutub inimene ajapikku üsna kärsituks ja ärritub kergesti. Võid märgata, et nähvad ka kõige tavalisemate küsimuste peale, mida kolleegid sulle esitavad.

9. Helistad tööle ja ütled, et oled haige. Tegelikult tahad lihtsalt koju jääda

Kui töö valmistab sulle nii vaimseid kui füüsilisi probleeme, siis pole mingi ime, et sa tahad iga hinna eest seda vältida.

10. Töötulemused ei huvita sind enam

Morin tõi välja mõned märgid, mis viitavad sellele, et sa oled kaotanud oma töö vastu huvi: lükkad ülesandeid edasi, pühendad tööle vähe aega, teed oma tööd lohakalt. Selline käitumine võib aga viia selleni, et su ametikohta alandatakse või sind vallandatakse.

11. Pühapäeva õhtutel muutud eriti kurvaks

Kui töö tekitab masendust, siis pole pühapäev sinu jaoks sugugi nauditav päev. Morin sõnas, et see halb tunne võib hakata sind piinama juba pühapäeva lõuna paiku ning muutub järjest tugevamaks. Võid tunda ärevust, kurnatust või lihtsalt kurbust. Selliste tunnetega ei ole hea uude nädalasse minna, sest sa pole välja puhanud. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles