Miks sind peteti?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PantherMedia / Scanpix

Monogaamses suhtes on inimestel enamasti karmid reeglid selle kohta, kuidas peaks käituma ning mida loetakse petmiseks. Ning kui neid reegleid murda, siis üldiselt sellest tagasiteed pole. Ometi pole aga petmise põhjused alati nii lihtsad ja selged.

Suhteekspert Katy Horwood kirjutab Female Firstis, millised võivad olla põhjused, miks sind on petetud.

1. Sest oli võimalus. Kuigi naised petavad samuti, on lihtne tõde, et kui meestele pakutakse seksi, võtavad nad selle enamasti vastu. Uuringute järgi on põhjus lihtne: kuna meestele pakutakse seksi väiksema tõenäosusega kui naistele, kasutavad nad võimaluse ära.

2. Kuri ego. See, et inimene on suhtes, ei tähenda, et ta ei tahaks tunda end ihaldatuna. Jahtimise võlu ei kao lihtsalt seetõttu, et inimene on nüüd suhtes ning iroonilisel kombel võib just suhte monotoonsus ja rutiinsus olla põhjuseks, miks petetakse.

3. Petmine on lõbus. Jah, see teeb haiget, on isekas ning potentsiaalselt hävitav kõikidele osapooltele, kuid sellel pole tähtsust, sest petmine on põnev ja erutav. Üheski «ausas» suhtes ei saa olla samapalju põnevust sel lihtsal põhjusel, et see pole saladus. Paljude inimeste jaoks ei keerle afäär nii väga mitte seksi, vaid kaasneva põnevuse ümber.

4. Te enam ei ürita. Petetu ei ole süüdi, et teda petetakse, kuid suhtes juhtub liiga kiirelt, et muututakse mugavaks. Ei pöörata enam tähelepanu füüsilisele lähedusele, suhtlemisele, välimusele – kõigele sellele, millele te suhte alguses nii palju rõhku panite. Suhetega peab vaeva nägema, pole vahet, kas te olete koos olnud kolm kuud või kümme aastat. Hoidke kirge elus!

5. Suhtlemishäired. Petmine on tavaliselt millegi suurema sümptom. Teie suhtes on mingi mõra, mis väljendub kõrvalhüppena ning te ei ole suutnud sellest rääkida ja seda lahendada. On raske ette kujutada, et aastaid koos olnud inimesed ei suuda suud lahti teha ja muresid sõnastada, kuid vahel on lihtsam pea liiva alla peita kui murega otse tegeleda.

Kas petmine peaks tähendama suhte lõppemist? Horwood ütleb, et kindlasti mitte – iga olukord ja iga suhe on erinev. Et aga edasi liikuda, tuleb mõista põhjuseid, andestada reetmine ning taastada aus ja usalduslik suhtlus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles