Kümme peamist põhjust, miks abielupaarid lahutavad

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Abielu kestmise peale ei saa sada protsenti kindel olla, sest olenemata pruutpaari unistustest lahutavad lõpuks ligikaudu pooled abiellunuist. Sageli annavad partnerid alla samalaadsete probleemide esilekerkimise ees.

Psychology Today reastas kõige levinumad põhjused, mis ajavad abielu lõhki.

  1. Halvad harjumused. Kui me olime veel noored, oli lahe olla «natuke paha». Täiskasvanut halvad kombed paremast küljest ei näita, eriti kui peres on lapsi. Suitsetamine, joomine, arutu raharaiskamine ja teised lapsikud harjumused on üks peamisi põhjuseid, miks abikaasa vastu võib tõrge tekkida. Kui sa ei saa oma pahedest loobumisega üksi hakkama, siis otsi kindlasti abi.
  2. Petmine. Truuduse murdmine ja abikaasa südame murdmine on väga alatu ja võib usalduse igaveseks rikkuda. Usaldust on väga raske taastada, aga suure pühendumisega on see võimalik. Truudus on otsus – kui oled lubanud olla vaid ühega, siis teegi seda.
  3. Valesti suunatud viha. Mitu korda sa oled töölt tulles vihast ja stressist end oma kallima peal välja elanud? See ei ole aus ja rikub abielusuhteid. Kui vähegi võimalik, vabane negatiivsest energiast enne koduuksest sisse astumist, sest muidu kannatavad nii partner kui ka lapsed. Mõnikord paraneb tuju maagiliselt juba siis, kui oma suhtumist teadlikult muuta ning koju jõudes abikaasat armastavalt kallistada ja üles tunnistada, et täna oli erakordselt halb päev.
  4. Ükskõiksus. Nii nagu ei tohiks end elukaaslase peal välja elada, ei tohiks teda ka sarnases olukorras üksi jätta. Toeta oma abikaasat, kui ta on stressis, kurb või kannatab mõne ränga elusündmuse pärast. Sinu tugi on talle väga oluline ja sellest ilmajäämine mõjub alavääristavalt. 
  5. Kõrvalised inimesed. Kui elukaaslane ei salli su sõpru, võib sel olla kaks põhjust. Tal kas on probleeme kontrollivajadusega või on su sõbrad tõesti viletsad ja sa ei peaks laskma neil teie ellu sekkuda. Kui partner on tõepoolest liiga domineeriv, tuleb teile kasuks perenõustamine. Teisel juhul tasub otsida kellegi parema seltsi.
  6. Helluse ja tähelepanu keelamine. Kui sa ei ole oma kallimaga lähedane, siis ajapikku loobub ta selle nurumisest. Kui inimene saab pidevalt korvi, siis lõpuks on ta enesehinnang liiga madal, et uuesti küsida. Jutt polegi ainult seksist, vaid tähelepanust ja hellustest nagu kaisutamisest ja kallistustest. Kui tahad oma abiellu rohkem intiimsust, siis alusta kas või rohkem käest kinni hoidmisega.
  7. Valetamine. Tihti valetatakse selleks, et end paremast küljest näidata. Tegelikult on see äärmiselt tobe suhtumine, sest valetamisega läheb kõik ainult halvemaks. Aus ja läbipaistev suhtlemine viib abielu hoopis teisele tasandile. Mida rohkem sa valetad, seda vähem saab abikaasa sind usaldada.
  8. Varastamine. 30 protsenti lahutustest on seotud rahaprobleemidega. Seda teades pole ka ime, et on tekkinud väljend «majanduslik truudusetus». Kui sa varjad või näppad raha oma kallima tagant, on sul tõsiseid probleeme, millega peaksid kiiremas midagi ette võtma. Kui sul on kombeks oma kallima raha raisata või pead teda ihnuskoiks, vajate tõenäoliselt nõustamist. 
  9. Hoolimatus. Ajale peavad vastu need paarid, kes tegelevad oma probleemidega ja ei anna iga väljakutse ees alla. Hoolimatus ei ole sama mis loobumine – kui probleeme pole võimalik lahendada ja sa tahadki lahutust, siis lase käia. Aga kui see pole su eesmärk, siis ära oota tegevusetult, sest probleemide eiramine ei teid ei aita. Suhtes tuleb teha kompromisse ja koostööd. Alati võite omavahel kokku leppida, et teatud küsimustes jäätegi eriarvamusele. 
  10. Vaikimine. Vaikus ei ole alati kuld, vähemalt mis puutub suhetesse. Mida rohkem te omavahel räägite, seda paremini end tunnete. Avatud suhtlus on abielu kestmise nimel ülimalt tähtis. Istu kallimaga maha ja rääkige suud puhtaks. See on teile kasulikum, kui oskad ehk aimatagi. 

Kui paljuks sa oled oma abielu nimel valmis? Elukestev suhe on väärtus, mille nimel tasub pingutada. Võib-olla polegi sul tarvis muud kui loobuda halvast kombest, mis tuleks sulle nagunii kasuks, aga võib-olla vajate te pisut välist abi ja terapeudi konsultatsiooni. Kui märkasid, et teie abielus esineb paljusid mainitud probleeme, võiksid läbi mõelda, mida te saaks paremini teha, et suhe püsiks ja teeks teid jätkuvalt õnnelikuks. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles