Üheksa fitnessprogressi näitajat, mis ei ole seotud kaaluga

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Mõtle veidi järele, miks sa üldse tahtsid kaalu langetada? Kas sa tahtsid mahtuda väiksematesse riietesse, oli sul terviseprobleeme või soovisid, et suudaksid lastega võidu joosta? Mis iganes põhjuse sa alustamiseks leidsid, kui kaal hakkab langema, tekib tervisliku eluviisiga jätkamiseks uusi motivaatoreid. Kaalunumbri vähenemine võib küll olla väga innustav, aga mis juhtub siis, kui platoole jõudes jääb kaal seisma?

Kardetud platoo on vältimatu ja sellega puutuvad kokku pea kõik järjekindlad kaalulangetajad. Õnneks pole vaja karta, et kaaluseisak näitaks, nagu sa teeks midagi valesti. Pigem on see just märk progressist ja kuulub asja juurde. Kehakaal on vaid üks paljudest näitajatest, mille järgi saab hinnata inimese tervislikku seisundit. Ära keskendu ainult kaalule, sest see võib tekitada põhjendamatuid kinnisideid ja stressi. Hello Healthy toob välja veel üheksa tunnusmärki, mis näitavad, et su pingutustel on hea tulemus ka kaalust hoolimata.

  1. Su kehakoostis võib olla muutunud. Kui teed kaalulanguse nimel regulaarselt trenni, siis võibki kaal langeda väga kangekaelselt, sest rasva vähenedes tõuseb lihaste osakaal. Seda eriti siis, kui su põhirõhk on lihastreeningul. Seda ei maksa siiski niisama oletada ja kui võimalik, hangi omale nutikaal või lase oma kehakoostist mõõta spetsialistil. Nii saad oma edusammudest märksa täpsema ülevaate kui tavalise kaalu abil.
  2. Sa oled kiirem ja tugevam. Ilmselgelt sõltuvad tulemused konkreetsemalt sellest, millises olukorras sa oma teekonda alustasid. Näiteks võid avastada, et kui varem võttis trepist üles kõndimine sind võhmale, siis nüüd saad sellega juba kergemini hakkama. Või kui varem pidid jooksmise vahepeal kõndima, siis nüüd jooksed ühtejutti. Mida tugevamaks sa end treenid, seda kergemaks muutuvad kõiksugu igapäevased toimetused, ka poekottide tõstmine. Tuleta meelde, milliste tegevustega sa varem hakkama ei saanud.
  3. Su verenäitajad on paremad. Hoolimata praegusest kaaluseisakust oled siiski juba kergem kui varem. Tervisenäitajad võivad oluliselt paraneda juba väikese (5-10-protsendilise) kaalulanguse juures. Tulemuseks on madalam vererõhk, kolesterooli- ja veresuhkrutase. Paremad analüüsitulemused annavad kindlustunde, et risk haigestuda sellistesse kroonilistesse haigustesse nagu teise tüübi diabeeti, südamehaigustesse ja vähki on vähenenud. 
  4. Sa teed rohkem samme. Odavate plastist pedomeetrite aeg on ümber, aga sammude lugemine on populaarsem kui kunagi varem. Paljud kasutavad aktiivsusmonitore, aga samme saab lugeda ka nutitelefoni äpiga. Sammude lugemine on väga kasulik. Tõenäoliselt panid ka endale kaalulangetusega alustades üheks eesmärgiks päeva jooksul rohkem kõndida. Ole uhke selle üle, kui palju sa liigud, sest iga aktiivne päev on näitaja, et sa elad tervislikumalt kui varem.
  5. Su riided istuvad seljas paremini. Nii kaal üldse kui ka see, kus see su kehal asub (näiteks on sul nüüd suure kõhu asemel lihaselisemad jalad), mõjutavad tervist. Kui jõuad kaalu langetamisega platoole, jälgi ka teisi näitajaid ja vaata, kuidas su vanad riided nüüd seljas välja näevad. Kas su kõhuümbermõõt on vähenenud? Vistseraalne rasv on kõige ohtlikum, kuid õnneks on seda regulaarse treeninguga kõige lihtsam kaotada. 
  6. Treening ei tekita sinus enam nii suurt vastumeelsust kui varem. Ehk oled seda isegi nautima hakanud? Nagu öeldakse, on kõige raskem trenni minemine, mitte selle tegemine. Kui see on muutunud harjumuseks ja elu loomulikuks osaks, ei ole trenn enam kannatus või ülim väljakutse ning see muutub päris meeldivaks. 
  7. Aktiivne eluviis on saanud osaks sinu identiteedist. Kõige toredam ongi see, kui sa oled enda jaoks avastanud sellised treeningud, mis sulle siiralt meeldivad ja sa tunned, et kuulud oma treeninguga seotud kogukonda. Kui treening on sinu elu palju muutnud ja toonud su ellu uusi tuttavaid, on see väärtus, mis kujundab isiklikku identiteeti. Pealegi mõjutab see su tervist ka siis, kui kaal pole enam prioriteediks.
  8. Sa suudad loobuda kõige hullemast patutoidust. Täiuslikku toitumist ei ole olemas. Kõigil on omad lemmikud - olgu need pontšikud, hamburgerid, kartulikrõpsud või šokolaad - millele on kõige raskem «ei» öelda. Kui sa oled olnud pikka aega väga järjekindel ja tunned, et suudad ahvatlustest kergemini mööda vaadata, võid endale õlale patsutada, sest oled hakkama saanud väga raske tööga.
  9. Sa oled energilisem ja rõõmsam. Aktiivse eluviisi üheks suurimaks plussiks on energiataseme tõus ja positiivsem eluvaade, mida ei osata alati pidada tervise mõõdupuuks. Sellegipoolest seda need on. Neid hüvesid võid tunda ka siis, kui kaal on jäänud seisma. 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles