Jõulupidusöögi üllatusampsud porteritainas

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Kätrin Maidla

Harrastuskokk Kätrin Maidla soovitab jõulude ajal üllatada soolaste õlletainast valmistatud pirukatega, mis peidavad endas omapärast täidist.

Õlletainas on Kätrini sõnul mõnusalt krõbe ja suussulav ning küpseb imekaunilt kuldseks. Hapukapsas täidises annab aga pirukale mõnusalt maitsevunki, juust ja peekon lisavad tummisust.

Verivorsti-pohlamoosi täidisega plaadipirukas on Kätrini sõnul amps julgematele. Kuigi traditsioonilised maitsed, omandavad need sellisel kujul serveerides täiesti uudse ilme.

Saad 8 portsjonkooki ja väiksemapoolse plaadipiruka.

Taina jaoks:

  • 350 grammi võid (toasoe)
  • 6 dl jahu
  • 2 dl jõuluporterit
  • 1 tl soola

Täidise jaoks(1):

Täidise jaoks(2):

  • 400 grammi meelepäraseid verivorste
  • 100 grammi jagu pohlamoosi

Valmista tainas. Sega omavahel jahu ja sool, lisa toasoe või ning õlu, sega ühtlaseks, kuni moodustub sametine, pehme tainas. Pane pooleks tunniks külmkappi tõmbama.

Valmista täidis. Prae pannil hakitud peekon/suitsusink, sega hulka õlles hautatud kapsas, lisa juust ja sega täidis ühtlaseks. Maitsesta soola-pipraga. Jahuta.

Teise täidise jaoks koori verivorstidelt nahk ja murenda sisu väiksemateks tükkideks.

Jaga tainas kaheks. Pane pool tainast tagasi külma. Rulli üks osa tainast hästi jahusel laual lahti ca 7 mm paksuseks. Lõika suure klaasiga ringikujuline tükk, aseta võitatud muffinipanni või ramekin-vormi ning suru ühtlaselt vormi külgedele. Korrigeeri vajadusel järgmise tainatükki suurust. Vooderda kõik vormid.

Jaga hapukapsatäidis võrdselt vormidesse ja kaunista pealt meelepäraselt tainaribadega. Määri munamäärdega ja küpseta 200-kraadises ahju keskosas kuldseks (20-25 minutit). Serveeri kohe.

Jaota teine osa tainast kaheks ja rulli jahusel laual kaheks võrdse suurusega ristkülikuks. Tõsta üks tainaplaat ahjuplaadile, määri peale pohlamoos ja kata ühtlaselt verivorsti tükkidega. Aseta peale teine tainaplaat, suru näppudega ääred kõvasti kinni, määri munamäärdega ja küpseta 200-kraadises ahjus kuldseks (ca 20-25 minutit). Serveeri kuumalt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles