Mida sa pead teadma, kui su partner on hädas ärevushäiretega

Dagmar Lamp
, naine.postimees.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Phovoir / Scanpix

Ärevushäiretega võitlevad inimesed püüavad sageli oma ärevust varjata ning see võib teha suhtlemise nendega raskeks ning samuti avaldada lisasurvet suhetele. Kui sul on kallim, kes on just selle murega hädas, siis siin on neli asja, mida sa peaksid teadma.

1. Mõista, et ta on tugev inimene. Ühiskonnas levib valearvamus, et ärevuse all kannatavad inimesed on lihtsalt nõrgukesed, kes ei saa pärismaailmaga hakkama ja kes peaksid end lihtsalt kokku võtma. Aga see pole põhjus, miks inimesed ärevushäiretega heitlevad. Püüa mõista, et need inimesed on palju tugevamad, sest nad peavad lisaks oma mentaalsetele häiretele leidma endas jõu ka igapäevaelus hakkama saada. On vaja tugevust, et oma deemonitele otsa vaadata ja nendega võidelda.

2. Aita tal end mugavalt tunda. Sinu töö pole teda parandada, aga sa saad teha omalt poolt palju, et tal oleks mugavam olla. Ole tema jaoks lihtsalt olemas.

3. Ole abiks, aga ainult siis, kui su abi on palutud. Mõnikord on ärevushäirete all kannatajatel vaja välist abi ning siis nad seda ka paluvad. Kui nad on sind appi palunud, siis ole ka olemas! Tee kõik, mis sa saad teha.

4. Jäta ta üksi, kui ta seda soovib. Mõnikord püüavad ärevushäiretega inimeste lähedased teha kõik, et teda parandada ja korda teha. Nii see tegelikult ei tööta. Paljud inimesed eelistavad oma muredega ise tegeleda ja sa pead seda soovi austama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles