Aastaring Hiina moodi: miks tekib kevadväsimus?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Kuidas seada oma aasta nii, et energiat jätkuks ja tervis oleks hea? Nõu annab Hiina meditsiini arst Rene Bürkland.

Kevad: rohkem rohelist ja liikumist väljas!

Kevadeorganiks nimetatakse Hiina meditsiinis maksa. Kevadine energia on tuul, mis toob elu ja yang-energiat. Loodus ärkab ja toimub uuestisünd. Energia, mis talvel oli juurtes, hakkab nüüd liikuma pungadesse ja okstesse. Ka inimeses peaks kevadel toimuma ärkamine. Probleem tekib aga siis, kui oleme talvel oma energia ära kasutanud – liiga palju treeninud, higistanud, liiga intensiivselt elanud ja töötanud ning ei jaksa ärgata. Kui energiat pole, on tagajärjeks kevadväsimus ja immuunsuse nõrgenemine. Just sellepärast kipuvad kevadel haigused meid kätte saama.

Kui talvel soovitatakse Hiina meditsiinis rahulikumalt treenida, siis kevadel peaks aktiivsemaks muutuma – nüüd võib teha intensiivsemalt trenni, et energia enda sees liikuma saada, rõhk on venitustel ja painutustel.

Tee seda kevadel!

Värsket, vürtsi ja teravat! Toit peaks kevadel olema vähem töödeldud, valmistatud lühema ajaga ehk natuke krõmpsum. Ega ju ahjupraadi naljalt enam tahagi, pigem haaraks rohelist! Eriti head on värsked, vürtsikad ja teravad taimed, näiteks karulauk ja kõik teised laugulised. Hea kevadine suutäis on ka võilillelehed – nende kohta öeldakse, et nad puhastavad maksa liigsest kuumusest. Kui maks liialt kuumab, võib see väljenduda silmade punetamises, valutamises ja sügelemises. Samuti võime sel põhjusel kergesti ärrituda, vererõhk tõuseb, tekkida võivad tinnitus ja pearinglus.

Krõmpsuta idandeid! Idandid on ehtne kevadetoit, kuid muul ajal pole neid soovitatav süüa. Miks? «Idudes on ärkamise energia, mis aitab ka kehal kevadesse tulla. Seetõttu on Hiina meditsiinis idud ainult kevadine söök,» selgitab Bürkland. «Kõige parem on süüa seda, mida parasjagu loodusest saada on. Ja kindlasti tasub kuulata oma isusid, toortoiduga üle pingutada pole ka hea.»

Maksale kasulikud taimed. Piparmünti võiks süüa salatis või keeta temast teed, sest ta aitab maksa kuumust maha võtta.

Maksaenergia paneb liikuma mandariinikooretee. Kasutama peaks spetsiaalselt tee tarvis kuivatatud mandariinikoori, mida saab osta kauplustest, kus müüakse ravimtaimi.

Kevadetee on ka roosi- ja kibuvitsaõietee. See reguleerib seedimist, võtab ära kõhupuhituse, gaasid ja kõhuvalu ning leevendab ka menstruatsioonivalusid. Niimoodi mõjub vaid õitest keedetud tee, kibuvitsamarjateel on hoopis teine toime. 

Maksa kuumuse vähendamiseks võib juua krüsanteemiteed, seda saab valmistada ka tavaliste aias kasvavate krüsanteemide õitest.

Vaata ka teisi tervise ja liikumisega seotud artikleid www.liigume.ee lehelt!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles