Kasulikke nippe, kuidas puhastada oma madratsit

Dagmar Lamp
, naine.postimees.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Youtube / Kuvatõmmis

Me veedame voodites ligi kolmandiku oma elust – või isegi rohkem! Seega on väga oluline, et sa kannaksid hoolt oma aseme puhtuse eest, kuna mustuses leiavad mõnusa pesa näiteks tolmulestad. Kuidas seda aga kõige arukamalt teha?

1. Tolmuimejaga puhastamine. Iga kord, kui sa madratsit ümber keerad, võiksid sa seda ka tolmuimejaga puhastada. Alternatiiviks on vähemalt neli korda aastas põhjalikumalt tolmuimejaga voodi üle käia. Oluline on, et ka tolmuimeja otsik oleks kenasti puhas, et sa mustust koristamise ajal hoopis üle ei kannaks.

2. Lõhnastamine. Kuna madratsisse imbuvad higi ning mõnikord ka muud kehavedelikud, võib ajapikku voodi mitte enam just kõige värskemalt lõhnata. Et võidelda halva aroomiga, raputa madratsile söögisoodat, lase sel pool tunnikest mõjuda ning ime siis tolmuimejaga madrats puhtaks. Sooda aitab odööre neutraliseerida ja kui sa soovid, võid soodale enne pealeraputamist lisada mõne tilga aroomiõli (näiteks lavendlit).

3. Plekkide eemaldamine. Madratsile sattuvad plekid on tavaliselt valgupõhised. Kõige parem on eemaldada plekk loomulikult võimalikult kiirelt. Selleks kasuta külma, niisket lappi ning hõõrumise asemel pigem vajuta ja tupsuta, et mustus eemaldada. Kergemate plekkide eemaldamiseks sobib hästi soola ja sooda segu. Plekkidest lahti saamiseks võib kasutada muidugi ka spetsiaalseid ensüüme lahustavaid puhastusaineid, kuid võimalusel kasuta ainet nii vähe kui saad ning kuivata jäägid korralikult – nii väldid hallituse tekkimist.

4. Pööra madratsit regulaarselt. Et madrats kuluks ja vananeks võrdselt, tasub kord kvartalis madratsit pöörata. See ei võta eriti aega, kuid tagab, et üks madratsi pool ei hakka ajaga lohku vajuma.

5. Kasuta madratsikaitset. Madratsid ei armasta niiskust, nii et madratsikaitse on tark investeering. Palju lihtsam on ju puhastada katet kui madratsit ennast!

Vaata neid ja teisi nippe põhjalikumalt videost!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles