Kaheksa salakavalat uneröövlit

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kui unehäired püsivad enam kui kuu aega, on oluline tuvastada nende põhjus.

Kaalu, kas järgnevad levinud uneröövlid võivad kaasa aidata sinu rahututele öödele, kirjutas shine.yahoo.com.

Valu

Osa inimestel on probleemiks krooniline valu ning rohkematel raskused magamisel. Selja-, peavalu või probleemid lõualuu lihastega on peamised valuga seotud unepuuduse põhjused.

Vaimsed häired või stress

Unetus võib olla nii depressiooni ja ärevuse sümptomiks kui põhjuseks. Kuna uni ja meeleolu on ajutegevuse kaudu seotud, siis on sageli keeruline määrata, kumb teist mõjutab. Stressirohked üritused või olukorrad – näiteks raha- või abielumured – vallandavad tihtipeale unetuse, mis võib muutuda pikaajaliseks probleemiks.

Norskamine

Kui vaevled levinud kroonilise norskamise all, ei pruugi sellest probleemi olla. Mõningatel juhtudel võib norskamine olla aga uneapnoe – hingamisteede kokkulangemise tagajärjel tekkiv üle 10 sekundi kestev hingamisseisak une ajal – sümptomiks. Antud häiret seostatakse südamehaiguste, kõrge vererõhu ja rabandustega.

Ajavahest tingitud väsimus

Ajavööndite ületamine häirib bioloogilise kella tööd, mis annab ajule märku pimedas magada ja valges ärgata. Kehal võib võtta kuni kolm päeva teise ajavööndi valguse-pimeduse vahetumisega kohanemiseks. Kui üle ajavööndite rännatakse sageli, võivad tekkida kroonilised unehäired.

Vahetustega töö

Tavapärase une ja ärkveloleku graafikuga vastuollu sattuvad tööajad – näiteks arstidel, õdedel või teistel vahetustega töötajatel – võivad segi paisata keha ööpäevased rütmid. 2007. aasta Argentina uuringu järgi on vahetustega töötajatel serotoniini – hormoon ja neurotransmitter, mis reguleerib und – tase madalam.

Hormonaalsed kõikumised

Menopaus, menstruatsioon ja rasedus on naiste uneprobleemide ühed peamised põhjused. Näiteks segavad regulaarset unemustrit kuumahood ja tundlikud rinnad.

Haigused

Sageli ilmnevad unehäired koos teiste terviseprobleemidega. Näiteks võivad kopsuhaiguste või astma puhul magamist segada hingeldamine, eriti varahommikuti. Südamepuudulikkuse korral võivad välja kujuneda normaalsest kõrvalekalduvad hingamismustrid. Mitmete neuroloogiliste haiguste puhul esineb unetus tihtipeale kõrvalnähuna.

Ravimid

Nii retsepti- kui käsimüügiravimid võivad magamist häirida, seda eriti juhul, kui neid võetakse vahetult enne uneaega või suuremates annustes. Märgates magamisraskuste kattumist muutusega ravimite manustamisel, tuleks arstilt uurida võimaliku seose kohta.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles