Kolm emotsiooni, mis muudavad sind manipulatsioonile vastuvõtlikuks

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PantherMedia / Scanpix

Inimesed, kes pole eriti empaatiavõimelised – näiteks nartsissistid – kasutavad sageli teiste emotsioone, et nendega manipuleerida. Higher Perspective nimetab kolm tunnet, mis teevad sind mõjutamisele eriti vastuvõtlikuks.

Viha. Viha on üks hullemaid emotsioone, mida sa võid väljendada, kuna see jätab sind rünnakutele avatuks. Kui sa oled vihane, kipud sa olema vähem stabiilne, käituma mõtlematult ning ümbritsevatel on sind lihtne manipuleerida. Seega: kui sa oled vihane, katsu selle tundega ise hakkama saada. Ära tõtta vaidlema või tülitsema. Ära jäta end haavatavasse olukorda.

Õnn. Ka õnnetunnet on võimalik sinu vastu ära kasutada. Kui sa oled intiimsuhtes psühhopaadiga, kasutab ta õnne sinu vastu ära – kõigepealt paneb ta sind ennast hästi tundma, siis aga saab ta sind selle abil juhtida. Nii töötavad vägivaldsed suhted: kui sa ei tee nii, nagu ta tahab, ähvardab ta sind hüljata ning õnnetunde endaga «kaasa võtta».

Armukadedus. Armukadedus muudab sind veelgi haavatumaks, kuna selle juured peituvad sügaval ning armukadetsejatele vaadatakse sageli viltu. Manipulaatoril on aga lihtne armukadeduse baasilt tekitada sinu ja teiste vahel tülisid. Kui sa tunned armukadedust tekkimas, mõtle olukord rahulikult läbi ning ära võta endale paranoilise ohvri rolli. Räägi inimestega, kes on asjasse segatud, ole avatud ja aus. Armukadedat inimest on lihtne just seetõttu ära kasutada, et nad kipuvad seda tunnet varjama. Kui sa aga ausalt kõik letile laod, võtad sa sellelt koledalt tundelt kogu võimu ära.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles