Tervislik suupiste vabariigi sünnipäevaks: kalkunipulgad musta leivaga

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Henri Ruul

Rannamõisa toitumisnõustaja Henri Ruul annab nõu, kuidas vabariigi sünnipäevapidustuste käigus ülesöömist vältida ja mida tervislikku külalistele pakkuda. 

Vabariigi aastapäev naelutab paljud eestlased teleri ette, et esmalt paraadile ja seejärel juba presidendi vastuvõtule kaasa elada. Toidulaual ei domineeri suupisted mitte ainult ballil, vaid ka paljudes kodudes. Viimased on eriti levinud kodus diivanil telerit vaadates. See ei ole saladus, et teleekraani ees on toiduga lihtne liialdada ja toidukoguseid raske kontrollida. Rääkimata sellest, et snäkid on tihti kaloririkkad ja madala toiteväärtusega. Selleks aga, et iseseisvuspäev teleri ees ülesöömisega ei lõppeks, tasub snäkilaua kvaliteedile suuremat tähelepanu pöörata. See ei pea tähendama, et mõni traditsiooniline toit laualt ära kaob, vaid lihtsalt menüü rikastamist mõne uue või tervislikuma alternatiiviga.

Pidudel ja tähtpäevadel, kus on laual rikkalik suupistevalik, tasub alati endale meelde tuletada esimese ampsu reeglit. See tähendab, et esimene suutäis peaks olema võimalikult toitainerikas ja kõhtu täitev. Nii väheneb märkimisväärselt ülesöömise oht. Kusjuures toiduks ei pea olema ainult värvilised juurviljad, vaid sobib ka valgurikas toit. Uuringud on näidanud, et just viimane avaldab positiivset mõju hilisematele toidukogustele. Valmista näiteks kalkunipulgad traditsioonilise musta leivaga. See on madala rasvasisaldusega toitainerikas suupiste, mis ei nõua suurt kokkamisoskust, vaid ainult natuke tahtmist.

Foto:
Foto: Foto: Henri Ruul

Kalkunipulgad musta leivaga

Valmib üks ahjuplaadi täis, valmistamisaeg 30-35 minutit. 

Vaja läheb:

  • 400 g jahutatud kalkunirinnafileed 
  • Musta leiba
  • Täistera näkileiba (tume rukkinäkileib)
  • Kõva juustu (Parmesan)
  • Oliiviõli
  • Maitsestamiseks küüslauku
  • Serveerimiseks hapukoort

Valmistamine: Kuumuta ahi 180⁰C, riivi/purusta must leib ja näkileivad. Teradega purustaja on selleks mugav, kuid sobib ka riiv. Seejärel lõika kalkunifilee väikesteks tükkideks (näiteks pikad peened viilud), piserda peale oliiviõli ning sega esmalt läbi musta leivapuru ning seejärel näkileivapuru. Aseta kalkunipulgad ahjuplaadile. Maitsesta soovi korral küüslauguga ja kata riivitud juustuga. Küpseta ahjus u 12 minutit (täpne aeg sõltub tükkide suurusest). Serveeri koos hapukoorega. Head isu!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles