Ei saa magada? Torka jalg teki alt välja!

Dagmar Lamp
, naine.postimees.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caro / Scanpix

Oled proovinud uinuda, kuid ükski vanadest headest nippidest ei aita? Sel juhul torka jalg teki alt välja!

Võib-olla oled sa juba märganud, et sinu õhtuse rituaali juurde käib pärast teki alla ronimist, patjade sättimist ja mõnusalt sirutamist ka varvaste teki alt välja suskamine? Tuleb välja, et sel on teaduslik põhjendus – ning see väike nipp aitab kaasa hea une saabumisele!

New York Magazine selgitab oma õpetlikus videos «The Helping Foot», et kõik on seotud kehatemperatuuriga. Uurijad on leidnud, et mida kõrgem on kehatemperatuur, seda ergumad me oleme. Toimib ka vastupidine seos – kui me magame, meie kehatemperatuur langeb. Kui uneaeg on lähenemas, keha jahtub ning see temperatuurilangus toob kaasa unisuse.

Seega on kaval jahtumisprotsessile kaasa aidata, et ajule märku anda: on tuduaeg! Siin tulevadki mängu meie jalad, mis on ideaalsed tööriistad, et aidata kehal jahtuda. Tallaalused veresooned on loodud selleks, et temperatuurilangusele kaasa aidata. Seega: kui sul ei tule und, siis proovi täna õhtul järele, ehk on jalast abi!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles