Kuus põhjust, miks vaimse tervise häired teevad sind tugevaks, mitte nõrgaks

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Meid ümbritsevad inimesed ja keskkond jätavad sageli mulje, et oma emotsioone ei tohi välja näidata ja abi julgevad paluda vaid need, kes on nõrgad. See on naeruväärne ja vale. See, kui sul on mure ja sa julged abi otsida, näitab, et sa oled väga julge inimene.

Huff Post tõi välja kuus põhjust, miks vaimse tervise häired teevad sind tugevamaks ja miks ei tasu uskuda neid, kes väidavad vastupidist.

1. Sa oled pidanud võitlema. Võitlemine muudab inimesi tugevamaks. Oprah on öelnud, et kui pole võitlust, pole ka jõudu. See on tõsi.

2. Sa oled pidanud tegelema haigusega ja sellega kaasnevate valearusaamadega. Kuna vaimse tervise häired on silmale nähtamatud, ei pruugi teised olla sinu suhtes kuigi kaastundlikud ega mõistvad. Nad on skeptilised, sest pole kindlad, kas sa räägid ikka tõtt. Kui kurdad kellelegi, et oled masenduses või depressioonis, on tavaliselt esimene soovitus see, et sa peaksid positiivsemalt mõtlema. See näitab, et teised ei mõista sind ja sa pead pidevalt nende teadmisi täiendama.

3. Sa pole alla andnud. Sa käid teraapias, arstide ja psühhiaatrite juures. Sul võib olla keeruline kodust välja minna, aga sa teed seda ikkagi. Mõnel hommikul on raske sundida end töölegi minema, aga lõpuks suudad sa seda siiski teha. Sa oled tugevam kui varem.

4. Sa oled toime tulnud enda intensiivsete emotsioonidega ja kandnud ka teiste muresid enda õlul. Sa oled empaatiline. Oled justkui käsn, kes imab teiste mured endasse ja elab neid läbi, hoolimata sellest, et ka sul endal pole alati kerge. Aga sa mõistad teisi. Oled olnud teistele toeks ja tõesti kuulanud neid. Mõni inimene võib vaimse tervise häiretega kaaslasele selja keerata, sest ta kardab teiste tundeid ja tõelisi vestlusi. Sina oled aga pimeduses olnud ja sa ei karda enam selliseid asju. See on tõeline kaastunne. 

5. Sa oled pidanud leidma enda jaoks parima ravi. Kui sind painavad vaimse tervise probleemid, siis sa ei saa ju lihtsalt ajule taaskäivitust teha või plaastrit peale panna. Pole olemas üht teraapiavormi või tabletti, mis sobiks kõigile. Sellepärast oled sa pidanud palju vaeva nägema ja lugema, et leida moodused, kuidas oma probleemidega kõige paremini toime tulla. 

6. Sa pole lasknud negatiivsetel mõtetel end takistada. Mõnel hommikul mõtled: «Ma kavatsen võidelda ja saan sellega hakkama!» Läheb vaid mõni sekund mööda ja su mõistus teatab sulle: «Ei, sa ei saa millegagi hakkama! Sa oled saamatu luuser!» Kuigi vahel mõtled, et su mõistus töötab sinu vastu ja üritab sind halvata, pole sa alla andnud ja üritad ikkagi edasi liikuda. Selline asi nõuab meeletult palju jõudu, ole enda üle uhke. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles