Kuidas võib partneri stress sinu tervist mõjutada?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Armusuhe võib olulisel määral mõjutada naise tervist. Naise jaoks on tähtis, et ta tunneks partneri toetust ja suhtes ei esineks palju konflikte, sest naised on selliste asjade suhtes eriti tundlikud ning need võivad naise tervisele liiga teha.

Need, kes on rahuldavas suhtes, on tervemad ja õnnelikumad kui need, kelle suhtes esineb pidevalt vaidlusi ja konflikte. Miks? Sest meie kehad juhivad emotsioone väga hästi. Kuna armusuhtes arenevad kaks inimest koos, siis muutuvad mõlemad teineteise tunnete ja meeleolu suhtes tundlikuks, kirjutab Psychology Today.

Nüüd on teadlased seda põnevat, ent samas muret valmistavat mõtet lähemalt uurinud. Holly Laws ja tema kolleegid vaatasid, kuidas stressihormooni kortisooli mustrid abielu esimestel aastatel muutuvad. Selgus, et kuigi me võime proovida oma emotsioone kontrolli all hoida, mõjutavad stressihormooni taset suurel määral meie lähedased ja nende tunded.

Liiga kõrge kortisooli tase ei mõju tervisele hästi. Kui me kogeme stressi, vallandub kehas rohkem kortisooli ja ajapikku hakkab see immuunsüsteemi mõjutama. Selleks, et kortisooli tase oleks kontrolli all, tuleks stressist hoiduda või üritada seda minimeerida. Ent suhtes olevad inimesed teavad hästi, et keegi meist pole partneri tunnete suhtes immuunne.

Holly Lawsi ja tema kolleegide uurimistööst selgub, et mida rohkem veedavad abiellunud koos aega, seda tugevam on nendevaheline side ja aja jooksul muutub ka nende kortisooli tase üsna sarnaseks. Samast uurimistööst paljastub seegi, et konfliktsituatsioonis ei tule see sugugi kasuks, kui partnerite kortisooli tase on sama, sest see suurendab abiellunute rahulolematust ja võib lõpuks mõjuda negatiivselt tervisele.

Tekib vaid üks küsimus: kuidas end partneri stressi eest kaitsta? Kui me kedagi armastame, siis võtame kergelt üle tema emotsioone. Paljud paarisuhtes naised pöörduvad terapeudi poole, sest nad pole oma suhtega rahul, ent teraapias selgub, et nad pole suutnud enda ja partneri vahele piiri seada. Iga naine peaks õppima, kuidas mitte võtta partneri tundeid enda kanda, kuigi seda võib olla üsna keeruline teha. See võib tekitada tunde, et sa justkui jätaksid partneri tema murega üksi. Tegelikult tasub teada, et kui oskad end partneri stressist eemale hoida, siis see mõjub hästi su emotsionaalsele ja ka füüsilisele tervisele.

Iga inimene on võimeline õppima, kuidas armastada ilma, et sa haaraksid partneri igast emotsioonist kinni.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles