25 reeglit emadele, kes kasvatavad tütreid

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Emain Barnard Fourie on ema, kes tahab teistele emadele meelde tuletada, kui toredad on tütred ja mida võiks neid kasvatades silmas pidada. Ta jagas oma Facebooki-lehel 25 reeglit, mida kõik emad peaksid järgima.

1. Laki tema küüsi. Seejärel lase tal lakk küüntelt maha nokkida ja küüned ära määrida. Õpeta talle, kuidas oma välimuse eest hoolitseda ja tuleta meelde, et lõbutsemine on elus üks tähtsamaid asju.

2. Luba tal kasutada oma meiki, isegi juhul, kui ta tahab oma huuled erepunaseks ja silmad potisiniseks värvida. Lase tal eksperimenteerida ja pea meeles, et ta võtab sinust eeskuju. 

3. Luba tal olla metsik. Võib-olla tahab ta kodus olla ja raamatuid lugeda, võib-olla hoopis sõbrannadega pidudel käia. Ta võib olla rahumeelne või hoopis rahutu hing. Ta võib armuda valesse noormehesse või leida õige kaaslase juba lasteaias. Tuleta meelde aega, mil olid temavanune. Igaüks meist teeb vigu, lase oma tütrel ka eksida.

4. Ole kohal. Ole kohal siis, kui ta esineb lasteaias, kui ta osaleb spordivõistlustel... ja kindlasti ole olemas ka igapäevaste asjade jaoks. Kui ta pöörab oma pilgu rahvamassi poole, siis ta otsib oma silmadega alati sind ja su naeratust. Näita seda talle võimalikult tihti.

5. Julgusta teda proovima enda kingi ja kleite. Kui ta tahab kanda oma venna superkangelase keepi ja sinu kontsakingi, luba tal seda teha. Kui ta tahab toidupoodi tulles selga panna baleriiniseeliku, luba tal seda teha. Ta peab ise otsustama, kes ta on ja olema selles otsuses kindel.

Scanpix
Scanpix Foto: SCANPIX

6. Õpeta talle, kuidas olla iseseisev. Näita talle, et naised võivad olla tugevad. Järgi oma kirgi ja ole enesekindel, siis on kergem tütrele eeskujuks olla.

7. Korja temaga koos lilli. Sättige need lilled teineteisele pähe. Pole midagi ilusamat tüdrukust, kel on lilled peas.

8. Lase tal korraldada segadust. Tee seda koos temaga, isegi siis, kui mõtled hirmuga sellele, kes selle pärast ära koristab. Hüpake porilompides, tehke lumesõda, joonistage näpuvärvidega seinale. Kõige ilusamad mälestused on tihtipeale need, mis tekitasid kõige suurema segaduse.

9. Anna talle häid eeskujusid (ja ole ise üks neist). Räägi talle edukatest naistest (need võivad olla sinu sõbrannad, kolleegid, arstid, astronaudid, kirjanikud vms). Loe talle artikleid, kus räägitakse võimsatest naistest. Su tütar peaks kasvama teadmisega, et kõik on võimalik.

10. Näita talle armastust. Tütred võtavad emadelt eeskuju ja käituvad edaspidi samamoodi nagu emad. Ütle talle, et sa armastad teda ja kallista teda kõvasti.

Scanpix
Scanpix Foto: SCANPIX

11. Hoia tema käest kinni. Ära pelga oma tütrel käest kinni hoida – see õpetab talle enesekindlust ja seda, et oma pere üle tuleb uhke olla.

12. Usu temasse. Vahel tuleb ette hetki, mil ta võib kaotada eneseusu, kuid just siis on tal vaja, et sina temasse usuksid. Tuleta talle meelde, kui iseseisvaks ja võimekaks naiseks sa oled ta kasvatanud.

13. Ütle talle, et ta on ilus. Tal on vaja seda sinu suust kuulda. Ta tahab teada, et sa oled tema üle uhke. Ta vajab kinnitust. Ta on kõigest inimene.

14. Armasta tema isa. Õpeta oma tütrele, kuidas armastada head meest. Kui tütre isa on teie juurest ära läinud, too tütrele eeskujuks tema vanaisa. Ta peab teadma, et mehed, kes lasevad naistel endaks jääda, on imelised.

15. Ehitage kastidest ja tekkidest losse. Loo tütre ümber selline keskkond, et ta oskaks ka kõige tavalisemates asjades näha maagiat. 

Scanpix
Scanpix Foto: SCANPIX

16. Loe talle ette. Vali võimalikult palju erinevaid autoreid ja raamatuid, mida tütrele lugeda. Sõnad võivad olla väga lihtsalt kirja pandud, ent neil võib olla suur tähendus. Aita tal see tähendus üles leida.

17. Õpeta talle, kuidas armastada. Armasta teda kirglikult ja tingimusteta. Väljenda oma armastust. Luba tal kogeda südamevalu ja julgusta teda uuesti proovima. Lase tal nutta, naerda ja karjuda. Ta armastab ja vihkab samamoodi nagu sina. 

18. Julgusta teda tantsima ja laulma. Tantsi ja laula koos temaga, isegi siis, kui te laulate mööda või tantsite nagu hullumeelsed. Kogege koos muusikat ja laske oma kehad vabaks.

19. Jagage omavahel saladusi. Suhelge. Rääkige. Rääkige kõigest. Lase tal rääkida sulle poistest, koolist, sõpradest. Kuula. Esita küsimusi. Jaga unistusi, lootusi ja muresid. Ta ei pea olema ainult su tütar ja sina tema ema, te võite olla sõbrannad.

20. Õpeta talle kombeid. Sest vahel on tal vaja ema, mitte sõbrannat. Maailm on palju õnnelikum paik, kui siin on rohkem häid sõnu, viisakust ja naeratusi.

Scanpix
Scanpix Foto: SCANPIX

21. Õpeta talle, millal enda eest seista ja millal minema kõndida. Kui teda kiusatakse koolis või kui tema poiss-sõber väidab, et ta on liiga paks – õpeta oma tütrele, et ta ei pea neid inimesi kuulama. Tee kindlaks, et su tütar teaks, kuidas teiste austust nõuda, sest ta on seda väärt. Kindlasti õpeta talle sedagi, et kõik lahingud pole tema energiat väärt. 

22. Lase tal ise otsustada, keda ta armastab. Isegi, kui tema uus silmarõõm on sinu jaoks üsna läbinähtav, lase tütrel teda armastada. Lõpuks saab ta ise aru, et see kaaslane pole tema jaoks õige. Kui keegi murrab su tütre südame, ole tema jaoks olemas.

23. Hoolitse tema eest nagu ema. Emaks olemine on kindlasti üks suurimaid ülesandeid ja saavutusi. Jaga tütrega emadusega kaasnevaid rõõme ja muresid, et ka tema tahaks ühel päeval emaks saada. Tuleta talle alati meelde, et keegi ei armasta teda kunagi nii palju kui sina. 

24. Lohuta teda, sest vahel ta lihtsalt vajab sind. Silita ta selga, kui ta on haige; tee talle supi ja pane talle tekk peale – pole vahet, kui noor või vana ta on. Kui ta on kunagi täiskasvanuks saanud ja tema abikaasa silitab ta selga, võib tütar vaikselt sosistada: «Ma vajan oma ema.»

25. Ole kodus. Kui ta on haige või kui ta süda on murtud, siis ta tuleb sinu juurde. Tervita teda, võta ta vastu. Kui ta kihlub või jääb lapseootele, siis ta pöördub sinu poole, et uudiseid jagada. Kallista teda. Kui ta on eksinud või segaduses, siis ta otsib sind. Lase tal end leida. Kui ta vajab sinu nõuandeid, siis ta küsib sinult. Ta on su tütar ja ta vajab seda, et sa oleksid alati tema jaoks turvaline pelgupaik. Ole tema jaoks kodus. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles