Kõige paremad toidud hammaste terviseks

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Harja kaks korda päevas, niidita, loputa üle suuveega ja söö õigeid toitusid. Tervete hammaste saladus peitub korraliku suuhoolduse kõrval ka sinu külmkapis.

Teatud toidud aitavad ennetada hambaauke, hambakattu ja hammaste lagunemist ning värskendavad isegi hingeõhku, kirjutab Greatist.

Scanpix
Scanpix Foto: SCANPIX

Piim ja munad

Piimas ja munarebus on palju kaltsiumi ja D-vitamiini, mida on luude terviseks hädasti vaja. Selleks, et kaltsium imenduks, on vaja D-vitamiini.

Scanpix
Scanpix Foto: SCANPIX

Juust ja jogurt

Kaltsiumi- ja fosforirikaste toitude söömine kaitseb hambaemaili ja aitab asendada hammastes mineraale. Kaltsiumi omandamise eesmärgil võiks süüa madala rasvasisaldusega juustu ja maitsestamata lahjat jogurtit. Eriti kasulik on juust, sest selles on kaseiini.

Scanpix
Scanpix Foto: SCANPIX

Liha, kala ja tofu

Liha, rasvane kala ja tofu sisaldavad palju fosforit, mis on samuti hambaemaili kaitseks vajalik mineraal. Selle saad hästi kätte kodusest lihakontidest tehtud puljongist.

Scanpix
Scanpix Foto: Rimi

Brokoli, Hiina lehtkapsas (pak choi) ja teised tumedad lehtviljad

Eelnevalt mainitud mineraalide kätte saamiseks võib valida ka taimetoidu. Külluslikult sisaldavad vitamiine ja mineraale paljud lehtviljad, nende seas näiteks brokoli, pak choi, lehtkapsas, okra.

Scanpix
Scanpix Foto: SCANPIX

Seller, porgand ja teised krõmpsuvad aedviljad

Nii nagu keha, vajavad ka hambad aeg-ajalt väikest treeningut, et teravus säiliks. Mahlaste ja krõmpsuvate viljade närimine on hammastele kasulik eelkõige seetõttu, et soodustab süljeeritust ning aitab ka hambapinda puhastada ja seeläbi hambaid valgendada. Süljes on ensüüme, mis kaitsevad hambaid toidus ja hammaste külge jäävates toidujääkides leiduvate hapete vastu. Seller on igal juhul hea toit, aga kuna selles on ka palju vett ja kiudusid, toimib see nagu looduse suuvesi.

Foto: Vida Press

Kunstlikud magusained

See, kas kunstlikud magusained on tervisele kahjulikud või kasulikud, on alles lähemal uurimisel. Seevastu hambaarstid räägivad kindlalt nende kasuks, sest mõned kunstlikud magusained (nagu ksülitool) aitavad hambaauke ennetada. Kui on magusaisu, haara pulgakommi asemel suhkruvaba närimiskumm.

Scanpix
Scanpix Foto: SCANPIX

Õunad

Õunad ja teised kiudainerikkad puuviljad aitavad eemaldada hambakattu ja värskendavad hingeõhku. Õuna söömine võiks meelde tulla näiteks enne kuuma kohtingut.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles