Tervisemure, mis ohustab Facebooki-sõltlasi

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Mitu korda sa päeva jooksul Facebooki sisse logid, et vaadata, mida sõbrad ja tuttavad on vahepeal teinud? Korra? Kaks? Või lugematu arv kordi? Kui kaldud pigem selle viimase poole, siis peaksid olema ettevaatlik.

Päeva jooksul korduvalt Facebookis ringi uudistamine ei pruugi tervisele sugugi nii ohutu olla, kui oled arvanud. California ülikooli teadlased viisid läbi väikse uuringu, millest selgus, et sageli Facebookis ringi vaatamine võib viidata sellele, et inimene kannatab unepuuduse käes, kirjutab Elite Daily.

Uuringu raames uuriti osalevatelt tudengitelt nende meeleolu kohta, kui kerge neil oli keskenduda erinevate ülesannete lahendamisele ja kui raskeks nad neid ülesandeid pidasid. Osalejatel paluti igal hommikul ja õhtul täita küsimustik une kohta. Teadlased jälgisid nende nutiseadmete kasutamist spetsiaalsete jälgimisseadmete abil.

Tulemused polnud just positiivsed: selgus, et väga sageli Facebooki vaatamine on otseselt seotud kroonilise unepuudusega. Teadlane Gloria Mark selgitas, et see on väga lihtne: kui inimesel ei tule und, siis ta otsib omale mingit tegevust ja enamasti logitakse siis Facebooki sisse, sest aju on väsinud ja tahetakse midagi kerget teha. Tulemuseks on see, et sa võid niimoodi tunde sotsiaalmeedias veeta ja unevõlg üha suureneb.

See pole esimene uuring, mis on näidanud, et Facebooki kasutamine võib tervisele negatiivselt mõjuda. Eelnevalt on teadlased leidnud, et Facebook võib suurendada kadedust ja enda teistega võrdlemist. Samuti muudab Facebook raskemaks selle, kui tahad mõnda inimest unustada. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles