Mis värvi on tujukas armastus? Kandkem punast!

Kristina Herodes
, moetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Punane on kõigist toonidest temperamentseim. Ta ei oota tähelepanu, oh ei! See tugev ja kehtestav toon varastab lihtsalt viimase kui pilgu. Talvenukruses norutada on punast kandes, olgu või salajastes kihtides, täiesti võimatu. Niisiis – punastagem!

Keset talve värvivaesust, jahedust ja tardumust töötab punane toon tugeva energiasüstina. Raputab rahu, kütab kirgi, külvab nii rõõmsat elevust kui häirivat ärritust, kuid külmaks ei jäta see küll mitte kedagi!

Foto: Stina Kase

Pole teist tooni, mille suhtes inimeste hoiakud nii radikaalselt lahku läheksid ja pole ka ime – neutraalsust selles vitaalses toonis ei leidu ja oleks ülekohtune seda ka hoiakutelt oodata. Osa inimesi väldib punast täielikult, tundes, et see brutaalne toon loksutab nende maailma tasakaalu. Peenetundelised loevad punast banaalseks ja barbaarseks ning omajagu on neil ka õigus – primitiivkunstis on punane eelistatuim pigment. Mida kõrgem intelligentsustase, seda peenemaid varjundeid ka näha ja eelistada osatakse.

Meeleolu võimendaja

kütab kirgi, külvab nii rõõmsat elevust kui häirivat ärritust, kuid külmaks ei jäta see küll mitte kedagi!

Kui tuju on nullis, aitab pisut punast seda ülespoole upitada küll. Aga üksnes siis, kui väike rõõmukild ka kandjas kusagil olemas on. Kui mitte, siis on siiras nukrus isegi veetlevam valik, kui punasele kleidile haledalt alla jääda. Punane on kange kraam, mis keerab meeleolule volüümi juurde – kui kesk pidu elu keeb, saab sellest leekivas kleidis tõeline möll. Aga pingelises olukorras tööl, kui õhk on niigi elektrit täis, on parem punast kandes mitte tuld juurde puhuda. Punane annab tugevale jõudu, kuid nõrga natuuri puhub vahel hoopis pikali. Kuula oma sisetunnet, kui selle tooniga tutvust teed.

Foto: Tallinn Rashion Week
Foto: Tallinn Rashion Week
Foto: Tallinn Rashion Week

Trendipunase mitu palet

Leekivpunast tooni seostatakse tihti naiseliku koketeriiga – sensuaalsed pitsid, voogavad siidid ja kahisevad taftid kõlavad värvi karakteriga imeliselt kokku. Kõige trendikam viis punast kanda on pigem hooletus dress-down-võtmes. Ühenda erk värvitoon modernse minimalismi, boheemlasliku hooletuse või sportliku joonega ning värvi pulseeriv energia sobitub tavaellu märksa sujuvamalt. Gammas täiendavad säravpunast tooni küllastunud varjundid ning värske moon ja korall. Punane on toon, mida sensoorselt tajume küllaltki raskena, kuid konkreetse kaalu määrab varjund.

Foto: Tallinn Rashion Week
Foto: Tallinn Rashion Week
Foto: Tallinn Rashion Week

Tujukas armastaja

Sõbrapäeva eel plahvatab punaseks kogu kaubandus, see toon oleks justkui armastuse sümbol. Milline oleks tunne, kui see lihtsustatud värvikood tõele vastaks? Kirglik, keevaline, vallutav, ründav, isekas, omandihimuline ja nartsissistlike nootidega. Peadpööritav? Kindlasti! Elu edasi kandev? Vaevalt. Õnneks on armastus siiski kõigi toonide summa – pigem valge ja avar kui kapriisne ja punane. Aga mõne eluhetke tulisemaks vürtsitamiseks sobib toon siiski suurepäraselt.

Foto: Moefirmad

Hanky Panky seksikas roosikimp 12 paarist pitsaluspükstest (net-a-porter.com) 450.-

Foto: Moefirmad
Foto: Moefirmad
Foto: Moefirmad

Christopher Kane minikleit (net-a-porter.com) 1095.-

Lonely pitsrinnahoidja (net-a-porter.com) 56.-

La Perla pitsist kombinee 280.-

Foto: Moefirmad
Foto: Moefirmad
Foto: Moefirmad

Stella McCartney sukahoidja 80.-

Change Florence-sarja rinnahoidja 39.95

Mulberry Bayswater kandekott u 1299.-

Foto: Moefirmad
Foto: Moefirmad
Foto: Moefirmad

Ecco tšillipunased vaba aja kingad 114.90

H&M ketiga kott 29.99

Cortefiel neetidega kott 14.99

Foto: Moefirmad
Foto: Moefirmad
Foto: Moefirmad

Vivienne Westwoodi asümmeetriline siidpluus (net-a-porter.com) 260.-

Bastion kleit 129.90

Marks&Spencer volangidega kleit 108.99

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles