Šokolaadi head ja halvad mõjud tervisele

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Šokolaad ja kakaooad.
Šokolaad ja kakaooad. Foto: Vida Press

Šokohoolikutel lähevad alati silmad põlema, kui ilmub mõni uus uuring šokolaadi kasulikust mõjust tervisele. On ju tore lugeda, et maiustamist saab pidada tervislikuks. Ometi on sel oma põhjus, miks arstid ei saada patsiente poodi magusaleti äärde. 

Tervist silmas pidades on šokolaadi mõju kahetine. Kuigi selles on palju kasulikke antioksüdante, on seal ka tublisti suhkrut, mistõttu ei saa seda pidada sugugi imerohuks. Greatist toob täpsemalt välja šokolaadi kasulikud ja kahjulikud mõjud tervisele, mida tasuks maiustades arvesse võtta.

Šokolaadi hea mõju tervisele tuleb peamiselt kakaost, täpsemalt kakaos peituvatest flavonoididest. Need annavad šokolaadile ka selle erilise maitse ja kaitsevad inimest erinevate haiguste (astma, diabeedi, mõne vähitüübi jne) eest. Tänu flavonoididele on teadlased välja selgitanud kakao ja ühtlasi ka šokolaadi söömisega seotud alljärgnevad positiivsed mõjud tervisele:

  1. See võib tugevdada südant. On leitud, et tumeda šokolaadi söömine vähendab vererõhku ja parandab vereringet. Terve südame jaoks on vaja mõlemat. 
  2. See võib aeglustada vananemisega seotud mälu halvenemist. Kakao flavonoidid võivad pidurada mäluprobleemide teket, mis paratamatult vananemisega kaasnevad. See siiski ei tähenda, et šokolaad aitaks Alzheimeri tõve vastu.
  3. See võib aidata stressiga toime tulla. Suures mures šokolaadi poole pöördumine ei olegi väga halb lahendus. Tumeda šokolaadi söömine aitab stressi reguleerida, mistõttu võiksid hoida väikest tumeda šokolaadi tahvlit oma kontorisahtlis. 
  4. See võib vähendada diabeedi riski. Šokolaadis leiduvad polüfenoolid aitavad insuliiniresistentsust parandades reguleerida veresuhkrutaset, mis omakorda vähendab diabeedi riski.

Magusvalus tõde

Kakao kasust rääkides peab alati silmas pidama, et iga šokolaad ei ole võrdne. Kakao heast mõjust tervisele on vähe kasu, kui šokolaadi on väga pikalt töödeldud ning sinna on veel lisatud ohtralt suhkrut ja piima. Enne maiustamist arvesta ka šokolaadi kahjulike mõjudega:

  1. See võib olla sõltuvusttekitav. Nii nagu paljusid teisigi maiustusi, on šokolaadi raske käest panna. Ühe hiljutise uuringuga tõestati, et kõige kergemini tekitab šokolaad sõltuvust teismelistel. Ka šokolaadi tuleb süüa mõõdutundega, mis sest, sel on tervisele mõnevõrra hea toime.
  2. See võib mõjuda halvasti su nahale. Kui su nahal on kalduvus aknele, võib šokolaadi söömine seda veelgi võimendada, sest nii piimašokolaad kui valge šokolaad on suure rasvasisaldusega. 
  3. See võib põhjustada neerukive. Šokolaad sisaldab oksalaate, mida on seostatud neerukivide tekkega. Selle üle tasub aga muretseda vaid neil, kes on riskigrupis. 
  4. See võib teha sind ärevaks. Kui süüa väga palju šokolaadi, annab see suure energiasööstu, millel on kahjuks ka negatiivne kõrvalmõju: ärevus, dehüdratsioon, kõhulahtisus, ärrituvus, närvilisus. 

Kuigi šokolaadi kohta on tehtud sadu teadusuuringuid, teame me selle kohta siiski vähe kindlaid fakte. Igal juhul tasub eelistada tumedat, vähemalt 70-protsendilise kakaosisaldusega šokolaadi, mis on oluliselt kasulikum kui piimašokolaad. Kõigest hoolimata tuleks ka seda süüa korraga vähe ja mitte liialdada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles