Suurbritannia raport: paljud vägistamisjuhtumid on alguse saanud tutvumisäppidest

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Suur hulk vallalistest kasutab tutvumisäppe nagu Tinder või Hinge, ent seoses taoliste tutvumisrakenduste populaarsuse tõusuga on esile kerkinud ka mõned tõsised riskid. Näiteks Suurbritannia statistikast paljastub, et üha enam vägistamisjuhtumeid saab alguse tutvumisäppidest.

2014. aastal teavitati sellistest vägistamisjuhtumitest 184 korral (võrdluseks: 2009. aastal oli taolisi juhtumeid 33). 85 protsenti ohvritest on naised. Kusjuures, 25 protsenti meessoost ohvritest olid kõigest 15-19-aastased, kirjutab Marie Claire.

Uurijad on lähemalt asunud analüüsima, miks on taoline tõus aset leidnud. Esiteks on kindlasti põhjuseks see, et tutvumisäppide kasutajate arv muudkui tõuseb. Lisaks sellele on kindlaks tehtud, et mõned kurjategijad kasutavad tutvumisrakendusi ja -lehti ainult selleks, et ohvreid leida ning survestada neid kohtuma. Mõnikord leiavad kohtumised aset kõigest nädal pärast tutvumist. Samuti võib tõusu põhjuseks olla see, et ohvrid julgevad üha rohkem pöörduda politsei poole.

Uurijad on kindlaks teinud, et inimesed tunnevad end internetis või telefoni teel suheldes ja flirtides üsna kaitstult, ent kui nad saavad kaaslasega lõpuks kokku, siis võivad mõlemal olla erinevad arvamused sellest, kuidas see õhtu peaks lõppema. Hirmutav on seegi, et väga suur hulk seksuaalsetest rünnakutest on aset leidnud privaatses kohas, näiteks ohvri või ründaja kodus. Politsei soovitab esimestel kordadel kohtuda avalikes kohtades ja mitte minna õhtu arenedes kellegi koju, isegi juhul, kui kaaslane avaldab survet. Kui te olete otsustanud lõpuks privaatsemasse paika minna, veenduge, et teie mõlema ootused on samad.

Suurbritannia riiklik kuritegevuse agentuur (NCA) avalikustas need andmed selleks, et tõsta inimeste teadlikkust, millised riskid võivad kaasneda tutvumisrakenduste kasutamisega. Kuigi antud näitajad kehtivad Suurbritannia kohta, on politsei sarnaseid hoiatusi avaldanud ka näiteks USAs Dallases. «Seksuaalrünnak on kahtlemata kuritegu ja me tahame, et ohvrid julgeksid sellest politseid teavitada,» selgitas NCA tõsiste kuritegude analüüsi osakonna juhataja Sean Sutton.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles