Vägivaldse suhte kuus varajast märki

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kui sa loed seda artiklit, siis ilmselt on sinugi lähisuhtes midagi, mis paneb sind kahtlema. Või on su sõbrad või pereliikmed juhtinud su tähelepanu sellele, et midagi võib korrast ära olla. Igatahes tasub teada, kas kahtlustel on alust või mitte.

YourTango pani kirja kuus varajast märki, mis võivad viidata sellele, et su kallim on vägivaldne.

1. Liigne kiirustamine

Üks vägivaldse suhte varajasi märke on see, kui üks partneritest kiirustab suhet liigselt tagant. Partner käitub väga intensiivselt, ta tahab võimalikult varakult sinuga koos ööd veeta ja ta võib isegi välja pakkuda, et peaksite kokku kolima. Kui selline kiirustamine tekitab sinus ebamugavust, siis tea, et see on ohumärk ja sa ei pea sellega leppima.

2. Armukadedus

Vägivaldne partner annab juba suhte alguses märku, et ta on armukade ja see armukadedus läheb üle piiri. Aja jooksul muutub asi vaid hullemaks ja talle võivad ette jääda sinu eelnevad suhted, mis on jäänud juba kaugesse minevikku. Ta võib sind ka jälitada, sinu kodu jälgida, sinu telefonikõnesid pealt kuulata, sinu sotsiaalmeediakontosid kontrollida. Ekstreemne armukadedus pole tervislik ja see viitab mitmetele probleemidele.

3. Raha kontrollimine

Vägivaldne partner tahab tihtipeale kontrollida seda, kuidas suhtes raha kulutatakse. Seda ka juhul, kui tal endal puudub sissetulek. Ta võib eeldada, et sina maksad kõik arved. Kui sa soovid midagi osta, võib ta selle ära keelata. Selline kontroll laieneb aja jooksul ka teistele asjadele ja hakkab suuresti su elu mõjutama. 

4. Sinu eemaldamine teistest

Vägivaldsele suhtele viitab seegi, kui su partner soovib, et sa veedaks üha vähem aega oma lähedastega ning lõpuks ei luba sul üldse enam nendega aega veeta. Mida rohkem su lähedased sellele tähelepanu tõmbavad, seda rohkem hakkab partner su tegemistel silma peal hoidma.

5. Süüdistamine

Agressiivne partner süüdistab alati teisi oma tegudes, ta ei võta kunagi vastutust. Ta võib sulle oma elust rääkides sageli teisi süüdistada kõiges, mis tema elus on halvasti läinud. Ta võib kurta, et teised on alati tema vastu ja üritavad teda ära kasutada. 

6. Segased kommentaarid

Vägivaldse loomuga partnerid on ka väga osavad manipuleerijad. Ta võib oma kommentaaridega kaaslase nii segadusse ajada, et viimane jääbki uskuma, et tema on kõiges süüdi. Vägivaldne partner sisestab oma kaaslasele, et ta peab käituma nii, nagu talle öeldakse ja siis muutub kõik paremaks. Emotsionaalse vägivalla ja manipuleerimise abil on tal üsna kerge oma kaaslast kontrollida, ent kahjuks järgneb sellele füüsiline vägivald.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles