Karjäärinõustaja paljastab kolm valet, mis on CV-s lubatud

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Selge see, et tööandjale pole mõtet CV-s valetada, sest tänu interneti olemasolule on kõiki fakte väga lihtne kontrollida. Vahelejäämise korral teed endale häbi ja tõestad, et ei sobi tööle. Sellegipoolest on pisivalesid, mis ei tee kellelegi kahju ja võivad suurendada su töölesaamise võimalust. 

Karjäärinõustaja Hallie Crawford nendib ajakirjas Glamour, et elulookirjelduses valetamine on ebaeetiline ja jätab tööandjale kohe mulje, et sa valetaksid ka tööl olles. Karjääri huvides võib aga jätta midagi mainimata või end ilustada, et saada jalga ukse vahele ja kutset töövestlusele.

Mõttetute töökohtade väljajätmine. Kuigi tööandja ootab täielikku ülevaadet su varasemast töökogemusest, võid südamerahuga jätta välja maasikakorjamised või ettekandjatöö nädalavahetustel, kui su eesmärk on tööle saada näiteks raamatupidajana. Sel juhul võib mõne ajutise tööotsa või väga vana töökogemuse mainimatajätmine tulla hoopis kasuks ning see ei ole otseselt valetamine. CV peaks põhjendama, miks oled sobiv sellele töökohale ja lapsepõlveaegsed suvetööd ei aita sellele kaasa. Ära venita oma CV-d kilomeetriseks; pane sinna vaid vajalik info.

Ametinimetuse laiendamine. Võib-olla ei olnud su töölepingus kunagi kirjas, et olid juhataja, aga sisuliselt oli see ikkagi sinu töö, sest koostasid alluvate töögraafikuid, pidasid koosolekuid ja tegid vastutulelikult kõike muud oma ülemuse asemel. Paljudes töökohtades pole kombeks oma töötajaid peente ametinimetustega hellitada, seega võiksid lisada CV-sse päris ametinimetuse kõrvale teise ametinime, mis kajastab paremini su töö olemust ja kohustusi. Nii jääd ausaks, aga ei pisenda oma töökogemust ja näitad, milleks oled võimeline. 

Enda agar müümine. Nagu öeldakse, tuleb mõnikord veidi teeselda, enne kui rolli päriselt sisse elad. Kirjuta kaaskiri nii, et sinust jääks väga hea mulje, ja ära karda oma oskusi esile tuua. Ole kirja teel julgem, kui oleksid endast rääkides, et sinust jääks mulje kui enesekindlast naisest, kelle elu on kontrolli all. Kui tunned, et kirjapandu on liigne ilustamine ja see pole tõsi, siis pea piiri. Sisimas tunned erinevust ja kui see on vaid võimas ja lööv kirjeldus sinu reaalsetest oskustest, on see igati hea ja teretulnud meetod enda oskuste müümiseks. Pea meeles, et enamasti on naised enda tööle pakkumisel liiga tagasihoidlikud ning ka sind võivad kammitseda vanad soorollid, mis ei lase sul oma saavutuste üle uhke olla. Tõenäoliselt oledki sa palju vingem tegija, kui ise arvad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles