Vaata, kuidas on mehekeha ideaal 150 aastaga muutnud

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ka meeste välimusele on ebarealistlikud ootused.
Ka meeste välimusele on ebarealistlikud ootused. Foto: Vida Press

Nickolay Lamm on kunstnik, kes kogus tuntust Barbie-nuku välimusele tähelepanu pööramisega ja mõtles välja n-ö loomuliku Barbie-nuku Lammily. Naised pole aga ainsad, kelle välimusele on ebarealistlikke ootusi. Selle tõendamiseks tegi Lamm mudelid, mis näitavad viimase 150 aasta jooksul meeste seas valitsenud ilustandardeid. 

Lamm on oma blogis lammily.com avaldanud pildid eri aegadel valitsenud iluideaalidest, millest tuleb välja, et 150 aastat tagasi polnudki hinnas sale ja lihaseline mehekeha nagu praegu. Pigem hinnati siis kerget rasvapolstrit, mis oli majandusliku võimekuse tunnus. 

1930ndatel hakkas juba pilt muutuma ja kenaks peeti Hollywoodi staarile omast välimust. Tol ajal pidid näitlejad olema üsna kõhnad, sest läbi kaamerasilma tundusid inimesed suuremad kui muidu.   

Ühest äärmusest teise – 1980ndatel muutusid trendikaks jõujuurikad nagu Arnold Schwarzenegger ja Sylvester Stallone. Sealt edasi on tänapäevane meeste iluideaal segu mõlemast. 2012. aastal näitas Newcastle’i ülikooli uurimus, et kõige kenamaks peavad nii mehed kui naised saledaid ja treenitud kehaga mehi, kelle kehamassiindeks jääb 25 ringi. 

Vaata lähemalt pilte Lammi blogist!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles