Viis moodust, kuidas mürgine lähisuhe võib su elu rikkuda

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Me kõik teame, mida kujutab endast terve ja õnnelik suhe, aga missugune suhe on mürgine? Mürgine suhe tähendab seda, et see võib olla kahjustav või halvimal juhul lausa tappev. Mürgine suhe imeb sinust eluenergia välja, kahjustab su enesehinnangut ja hävitab su unistused. Mürgise suhte tunnuseid ei pruugi me märgata enne, kui on juba liiga hilja.

Kui suhe tekitab sinus tunde, et sind kritiseeritakse, sa pole piisavalt hea või et sa pead oma tõelist mina varjama, siis on tegemist mürgise suhtega. Ja mürgine suhe võib su elu ära rikkuda järgmisel viiel moel, kirjutab Huff Post.

1. Mürgine suhe hävitab su enesehinnangu ja enesekindluse

See, kuidas me iseennast näeme, sõltub suuresti lähisuhetest. See, kui pere ja sõbrad naudivad su seltskonda, tunnustavad su tugevaid külgi ning hindavad su iseloomu, tekitab kahtlemata hea tunde ja tõstab enesekindlust. Mürgine suhe aga hävitab su elu, sest see moonutab su minapilti ja vähendab enesekindlust.

2. Mürgine suhe nõuab sinult palju energiat

Mürgises suhtes võid sa justkui maratoni joosta ja pidevalt muret tunda sellepärast, et su kallim oleks ikka õnnelik. Sa jälgid pidevalt tema meeleolu ja vajadusi ning üritad vältida kõike, mis võiks teda ärritada. Kui olete koos, keskendud peamiselt temale ega saa oma tundeid või mõtteid jagada, rääkimata sellest, et saaksid temalt mingisugust tuge. Mürgine suhe mõjub kurnavalt, sest see nõuab sinult palju energiat.

3. Mürgine suhe külvab negatiivsust

Mürgine suhe on oma olemuselt negatiivne. Midagi on alati valesti kas sinu, mingi olukorra, tema pere või sõprade, majanduse, ilmaga … sa tunned survet, et peaksid midagi paremaks muutma, kuigi asi võib olla sinu kontrolli alt väljas. Tema negatiivsus mõjutab sinu mõtlemist ja meeleolu.

4. Mürgine suhe loob sinu teiste suhete jaoks kindla vormi

Me õpime läbi kogemuste ja näidete. Mürgised suhted, olgugi ebatervislikud, võivad muutuda sinu jaoks niivõrd tuttavaks, et sa hakkadki otsima selliseid inimesi oma ellu. Sa ei oska ühel hetkel enam kindlaks teha, milline suhe on terve ja milline haiglane.

5. Mürgine suhe tekitab stressi ja see mõjutab su tervist

Pole vahet, kui vana sa oled, tervis on hea elu jaoks ääretult oluline. Kuigi sa ei saa kõiki asju ise kontrollida – DNA, perekonnas esinevate haiguste ajalugu ja keskkond võivad samuti mõjutada –, saad sa kontrollida üht väga olulist asja ja selleks on stress. Mürgised suhted on emotsionaalselt, vaimselt ja füüsiliselt stressirohked.

Mürgised suhted on ohtlikud. Suhte mürgisus ei pruugi kohe silma paista, aga see on siiski sama ohtlik kui mürgine gaas, mis vaikselt muudkui levib. Keeruline suhe pole tingimata mürgine, aga kui eespool nimetatud punktid olid sulle tuttavad, siis peaksid hoolikalt oma suhte üle mõtlema. Ole iseenda vastu aus ja julge teha õige samm. Sellest sõltub sinu elu ja õnn. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles