Kas sina tähistad sõbrapäeva kingituse ostmisega?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Sõbrapäeva ehk valentinipäeva tähistamine 14. veebruaril on Eestis veel üsna uus komme, kirjutab Osta.ee blogi. Eestisse jõudis see vana tähtpäev Soome vahendusel alles 1980ndate aastate lõpul ja sai siin sõbrapäeva jooned. 

Esmalt hakati valentinipäeva tähistama lasteaedades ja koolides, kus toimusid valentinilaadad, kleebiti üksteisele otsaette südamekesi ning saadeti valentinipäeva tervitusi ning kaarte õpetajatele ja sõpradele. Kes sai rohkem sõbrakirjakesi, see oli oma rühmas tegija. Täiskasvanud kingivad lillede kõrval üksteisele tihti ka kosmeetikat ja ehteid. Tavaliselt toimub sel päeval ka temaatilisi pidusid ja koosviibimisi.

Disainer Kristi Liiva kõrvarõngad sinise jadeiidiga
Foto: Osta.ee
Disainer Kristi Liiva kõrvarõngad sinise jadeiidiga Foto: Osta.ee Foto: osta.ee

Kuigi algselt oli päev pühendatud spetsiaalselt armastusele ja kallimale, kellele oma tunnetest märku anti või kingitusi tehti, siis praeguseks on sõbrapäeva sisuks kõigi lähedaste inimeste meelespidamine. Lääne-Euroopas ja Ameerikas reklaamitakse valentinipäeva aga armastusavalduste, kihlumis- ja pulmapäevana.

Sõbrapäeva lill on traditsiooniliselt punane roos, kuigi meil kingitakse ka teist värvi roose, tulpe, nartsisse ja nelke. Noorte kõrval on vaikselt ka keskealised ja vanemadki inimesed lilli ostma ja kinke tegema hakanud, sest lõppude lõpuks on tegu võimalusega osutada headele tuttavatele ja sõpradele tähelepanu.

Minu tutvusringkonnas tulevad sõbrad sel päeval kokku ning korraldatakse kellegi juures mõnus ja hubane istumine koos õhtusöögiga või minnakse üheskoos heasse restorani õhtut veetma ja üksteise seltskonda nautima.

Mina ise ei ole tegelikult suur tähtpäevade fänn. Ma ei näe lihtsalt põhjust oma sõpru või lähedasi ühel päeval aastas rohkem väärtustada. Minu jaoks on mu pere ja sõbrad iga päev tähtsad. Iga päev on väärt seda, et küünlavalgel mehega õhtust süüa, üksteisele lilli kinkida või hea sõna öelda! 

Kas Sinu jaoks on sõbrapäev tähtis? Kas pead oma kallimaid sel päeval kingitusega meeles?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles