Kas treenida tuleks vaid 28 minutit päevas?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Kuidas sa end enamasti päeva alguses või lõpus tunned? Oled väsinud ja kurnatud, kuid unistad siiski ideaalsest kehast? Sa pole oma mõtetega üksi. Erinevaid trennisoovitusi leidub internetis väga palju, kuid nüüd on üks soovitus teiste seast esile kerkinud: eksperdid väidavad, et päevas piisab sellest, kui teha vaid 28 minutit trenni.

Mitmed eratreenerid on arvamusel, et 28 minutist piisab, et saada ideaalne keha. Kayla Itsines, keda võib nimetada Instagrami fitnessikuningannaks, on üks neist, kes pooldab kõigest pooletunnist trenni. Itsines on öelnud, et selle aja jooksul jõuab teha täisväärtusliku treeningu, kirjutab Daily Mail.

Sama mõtet pooldavad ka eratreenerid Jillian Michaels ja Sam Wood. Wood, kes on osalnud ka saates «Poissmees», avalikustas hiljuti oma 28:28 treeningplaani. See on treeningu- ja toitumisplaan, mida tuleks 28 päeva vältel teha iga päev 28 minutit.

Jillian Michaels trenni andmas. (Reuters)
Jillian Michaels trenni andmas. (Reuters) Foto: LUCAS JACKSON/REUTERS

Aga miks just 28 minutit? Füsioloog dr Bill Sukala sõnas, et tema mõistab, miks see mõte paljudele meeldib. Dr Sukala on arvamusel, et ajapiiranguga treening mõjub inimestele hästi, sest seda on lihtsam oma graafikusse sobitada. «Inimene teab, et kui trenn kestab 20, 28, 30 või 45 minutit, siis ta saab trenni teha näiteks lõunapausi ajal ja minna pärast tööle tagasi,» sõnas ta ja lisas, et ajapiiranguga trennid pole midagi uut ning teaduslikult pole tõestatud, et 28 minutit oleks parem kui 26, 30 või 40 minutit. «Pole olemas mingit imenumbrit, lihtsalt on leitud kaval moodus, kuidas seda inimestele pakkuda,» arvas dr Sukala.

Tema arvates ei tasuks takerduda mõttesse, et sa pead kindlasti treenima 28 minutit iga päev, sest trenni puhul kehtib sama mõte, mis kõige muuga – tuleb leida tasakaal. «Keha harjub ära sellega, mida regulaarselt teeme,» ütles dr Sukala ja nentis, et see, kui pikalt keegi trenni teeb, on individuaalne. Ta on oma karjääri jooksul näinud mitmeid treeningutrende ja 28-minutiline trenn pole tema hinnangul kuidagi erinev. «On vaid aja küsimus, millal inimesed vaimustuvad 26-minutilisest trennist,» muigas ta.

Samas tunnistas dr Sukala, et natuke aktiivsust mõjub kehale paremini kui täielik passiivsus. «Oluline on see, et inimesed tõuseksid diivanilt ja liiguksid rohkem.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles