Korea naiste ilurituaalid, millest tasuks eeskuju võtta

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Korea ilubrändi It'S SKIN maaletooja Monika Vahtre tutvus mõni aasta tagasi lähemalt Korea ilumaailmaga ja leidis, et sealsed ilutooted annavad nii häid tulemusi, et oleks patt neid mitte teistega jagada. Ta selgitab, kuidas on Korea naised nii kaunid ja millised on nende ilurituaalid, millest tasuks eeskuju võtta.

Elame kiires asjas, kus aeg iseenda jaoks on väga limiteeritud, kuid hetk iseendale on väga oluline. Korea kosmeetikatööstus on Euroopast paar sammukest eest ja on ka näha, et see, mis meil on väga populaarne, on nende jaoks juba minevik. Kosmeetikatööstuse kõvas konkurentsis olevad firmad ei puhka loorberitel, vaid tulevad kogu aeg turule millegi uuega, otsides uusi ja põnevaid koostisosi, mida pole varem kosmeetikatoodetes kasutatud (nt Maitake seen, punane ingver, Alaska liustikupiim, puuvõõrikuekstrakt, soorohi jne).

Korea naine tahab hea välja näha, aga see ei tähenda, et ta veedab tunde peegli ees. Nahahoolitus on niivõrd oluline päeva osa, et selle järjepidevus annabki lõpuks hea tulemuse. Tavaline Korea naine teeb iga päev 5-7 iluprotseduuri nii hommikul kui õhtul (meedias kajastatakse tihtipeale suuremaid numbreid, kuid reaalselt 25–40-aastased korealannad nii palju neid ei tee).

Hommikused igapäevased tegevused enne kodust lahkumist

Olulisel kohal on näopuhastus: hommikul tuleks näonahka turgutada ja naha vereringe aktiveerida, et nahk võtaks pärast paremini toitaineid vastu. Peale näopuhastuse tuleb naha toniseerimine, mille eesmärgiks on anda nahale lisatoonust ja
-niisutust. Euroopas oleme harjunud, et toonikud on näopuhastuseks loodud vedelikud, aga Koreas kasutatakse neid lisaniisutuse andmiseks enne seerumite ja kreemide kasutamist. Toniseerimiseks kasutatakse erinevaid toonikuid, ampulle ja kerge koostisega igapäevaseks kasutamiseks loodud essentse. Need tagavad, et nahk saaks ühtlaselt niisutatud ja kõik mõjuained jõuaksid ühtlaselt üle näo.  

Lisa- ja erihoolduseks kasutatakse emulsioone ja seerumeid, et anda lisaniisutust ja kaitset, et nahk tuleks paremini toime igapäevaselt väliskeskkonna kahjulike mõjutustega. 

Niisutus ja kaitse: lõpuks jõuame silmaümbrus- ja näokreemini, mis toidab ja kaitseb nahka. Kui nahk on eelnevalt korralikult niisutatud, siis imenduvad kreemis olevad toitained nahka ilma probleemideta. 

Korea naise igapäeva hoolitusse lisanduvad ka UV-kaitsega tooted (meigialuskreemid, BB-kreemid), mis ennetavad naha enneaegset vananemist ja pärsivad nahatooni muutusi. See on üks olulisi erinevusi Aasia ja Euroopa naise igapäevases näohoolduses. Juba noored kasutavad kergeid puudreid, milles on SPF 25 PA+++ kaitse. Väga populaarsed on Koreas looduslike ekstraktidega ja parabeenivabad SPF 50+++ kaitsega kreemid, mis on väga kerge tekstuuriga, lasevad nahal hingata ja kaitsevad nahka, andes kerge jume, kuid ei lase nahal päikesepõletust tekitada. 

Eestis on kombeks esimese kevadpäikesega välja päevitama minna, kuid Koreas kasutatakse kohe päikesekaitsefaktoriga tooteid. Koreas on iluideaal heleda nahaga naine.

Meik on Korea naise jaoks väga olulisel kohal. Kasutatakse erinevaid meigialuskreeme, et ühtlustada nahatooni ja peita vistrikke. Näole tekitatakse ühtlane kaitsekiht, mis tagab kaitse terveks päevaks. Korea naine armastab rõhutada põsesarnasid. Huulepulgatoonidest eelistatakse julgeid värve. Tänu sellele jälgivad kõik dekoratiivkosmeetikat tootvad firmad, et igat tooni punane huulepulk oleks alati valikus.

Usun, et pea igal Korea naisel on käekotis peegel, sest linnapildis ja kohvikutes näeb kogu aeg, kuidas nad imetlevad ennast ja värskendavad meiki. Ilu hakkab silma igal sammul. 

Kotis on neil tihti spetsiaalne pihusti, millega saab nahka niisutada. Kerge uduna imendub see ideaalselt naha sisse, rikkumata meiki. Ideaalne päevane turgutaja. 

Õhtused iluprotseduurid on tavaliselt samad, mis hommikul, kuid lisanduvad veel mõned protseduurid

Näopuhastus on õhtul väga olulisel kohal. Korralikult tuleb eemaldada kõik, mis päeva jooksul on näkku määritud. Kasutatakse erinevaid puhastusõlisid või vahtusid, mis puhastavad poore ideaalselt. Peale näopuhastust kasutatakse tihti koorivaid geele, mis eemaldavad kergelt naha surnud rakud. 

Üks olulisemaid ja head tulemust andev näohooldusprotseduur on kangasmaskid. Need on loodud kõigile olenemata naha probleemist ja vanusest. Kangasmakse on erinevaid: igapäevaseks kasutamiseks loodud ja tugevama toimeainetega immutatud maskid, mida tohiks kasutada nädalas korra. Väga oluline on ka kangas, mida kasutatakse. Koreas toodetega tutvust tehes avastasime väga palju erinevaid maske, mis on ebakvaliteetse kangaga tehtud või mille toimeaine ei anna head tulemust. Oluline on osta maske ametlike esindajate või siis nende edasimüüjate käest – piraatlus maskide puhul on Aasias väga levinud. Ja kaotajaks on originaaltoote müüjad.

Mida kangasmask annab: elastsust, sära, pehmust, kaitset väliskeskkonna kahjulike mõjutuste eest ega lase stressil ja väsimusel nahale mõjuda. Need maskid sobivad kiire elutempoga inimesele, kellel pole aega käia kosmeetiku juures või spaas. Mul on hea meel tõdeda, et ka Eesti naised on hakanud maskidest rohkem lugu pidama.

Pärast kangasmaski kasutamist tuleks nahale teha veel erihooldust tooniku, ampulli või essentsiga, et tulemus oleks veelgi parem. Kuna peale maski tegemist on poorid avatud, imenduvad niisutavad tooted ideaalselt. Pärast toonikut lisatakse seerumit ja näokreemi nagu hommikulgi, et tagada naha korralik niisutus.

Paljudel kosmeetika firmadel on loodud veel eraldi sari finale, mis on kerge tekstuuriga emulsioonisarnane kreem, mida tohiks kasutada ainult õhtul ja mis võimendab kõigi toodete mõjuaineid, andes ideaalse tulemuse nahale. 

Mida teeb Korea naine teisiti: ta mitte kunagi ei hõõru kreeme ja seerumeid nahale, vaid tupsutab. Nahaalune vereringe aktiveerub ja toimeained imenduvad paremini naha kihtidesse. 

Palju kasutatakse Koreas ühekordseid pehmendavaid maske jalgadele, kätele, näpuotstele, kaelale, silmaalustele. Väga populaarsed on jalgade koorimissokid, mida kasutatakse paar korda aastas. Koreas on veel väga populaarsed titaanjuurest puhastuskäsnad, kuhu on lisatud bambussütt. Käsn puhastab õrnalt, kuid samas ka efektiivselt surnud naharakud ja mustuse, stimuleerib vereringet ning taastab naha õige pH-taseme. 

Koreas on väga populaarsed koorimiskindad (body scrubber), mida saab kasutada kogu kehal. Koorimiskinnaste abil saab nahalt eemaldada surnud naharakud, aktiveerida nahaalust vereringet ja muuta nahk siidiselt pehmeks. Seda protseduuri tohiks teha nädalas 1-2 korda, kindlasti mitte rohkem. 

Palju on küsitud, et kas Korea naiste nahk on tõesti nii ideaalne, nagu seda meedias loeme ja näeme. Olen päris mitmeid kordi Koreas viibinud, põhjaliku koolituse saanud ja saan öelda, et meile teada-tuntud nahaprobleemid kimbutavad neidki. Kuid erinevus on selles, et nad tegelevad väga palju endaga. Tegeletakse probleemide ennetamisega ja kui on saadud lahenduse, siis nähakse vaeva, et hea tulemus püsiks. Viibitakse palju värskes õhus, käiakse mägedes matkamas. Nad ei võta päikest, sest see tekitab naha enneaegse vananemise. Süüakse tervislikult ja juuakse palju vett ning teed. Igas Korea kohvikus on olemas koht, kust saab võtta tasuta vett. Restoranides on kogu aeg veekann laual. Veepudel on kindlalt iga Korea naise käekotis. 

Uus tõusev trend Koreas on fitness. Korea naine ei ole väga sinasõber spordiga ja tänu sellele on neil ka lihased nõrgad.  Nüüd on see hakanud muutuma: käiakse jõusaalides, aeroobikas. Tänu sellele on hakatud ka kosmeetikatööstuses mõtlema, et on vaja luua uusi sarju, mis on loodud neile, kes käivad trennis. Tooteid, mis on kerge struktuuriga ega koorma nahka pärast trenni. 

Koreas on loodud veel spetsiaalsed tooteliinid sudu kaitseks (maskid, toonikud, kreemid). Euroopas poleks selle sarjaga midagi peale hakata, aga neile on see hädavajalik. 

***

Monika Vahtre endast:

Olen alates 1996. aastast tegutsenud iluvaldkonnas, elukutselt olen juuksur-stilist. Pärast laste sündi ägenes mu kätel atoopiline dermatiit, seega tuli juuksuriamet tagaplaanile jätta ja hakkasin suurettevõttes tegelema interaktiivse kommunikatsiooniga. 2014. aastal õppis mu mees Seoulis Yonsei ülikoolis korea keelt ja sealset ärikultuuri. Koread külastades avastasin ennast iluparadiisist. Sealt see mõte tasapisi idanema hakkas ja kuue kuu pärast sai asi teoks – tuua Eestisse Korea ilubränd. Teadmine, et saan jälle toimetada iluvaldkonnas, andis mulle suure tõuke ja soovi tuua Eesti inimestele lähemale killuke Aasiat, seda läbi It’S SKINi meeletult suure ja põneva tootevaliku. 

Monika Vahtre vasakul (erakogu).
Monika Vahtre vasakul (erakogu). Foto: Erakogu
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles