Miks armastavad rootslased musti rõivaid kanda?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rootsi näitlejanna Noomi Rapace.
Rootsi näitlejanna Noomi Rapace. Foto: Jonathan Short/AP

Rootsist rääkides tulevad esimeste asjadena meelde ilmselt IKEA lihapallid, ABBA ja kuninglik perekond. Aga on veel üks asi, mis iseloomustab rootslasi väga ilmekalt: nad armastavad kanda musti rõivaid. Miks?

Vice.com käis Stockholmi moenädalal ja uuris kohalikelt, miks neile meeldivad musta värvi rõivad.

Natan Nygård, modell

Mis sa arvad, miks kannavad rootslased musta?

Ma arvan, et asi on selles, et me oleme häbelikud. Raske on jääda iseendaks ja astuda mugavustsoonist välja. Tundub, et mustad rõivad aitavad kergesti massi sulanduda ja püsida n-ö turvalises alas.

Kas sa tunned end eriliselt, kui kannad musti rõivaid?

Jah, kindlasti. Ma armastan musta. See tekitab turvalise tunde. Aga ma ei taha alati teha «turvalisi» valikuid või massi sulanduda. Vahel tahan natuke piire avastada ja olla provokatiivne või esitada väljakutse sellele, mida peetakse normaalseks. Sellistel päevadel ma musta ei kanna. Või siis eelistan musti rõivaid, mis on veidi paljastavama lõikega.

Daniel Björk, ajakirja BON peatoimetaja

Miks armastavad rootslased musta värvi?

Ma arvan, et me ei taha massist eristuda või endale liiga palju tähelepanu tõmmata. Samas, mingil määral võib see seotud olla ka meie puritaanliku minevikuga. See tähendab seda, et sa ei tee end märgatavaks, ei keskendu liiga palju ebaolulistele asjadele nagu ilu ja välimus. Keskendud vaid tööle. Must on selles mõttes väga tõhus värvitoon.

Kas see võib mingil moel peegeldada rootslaste heaolu?

Musta värvi seostatakse sageli edukusega. Et kui inimene on edukas, siis ta kannab musta. Must jätab hea ja intelligentse mulje. Aga mulle tundub, et see on rohkem kultuuriline asi, mis on omane Euroopa kultuuriruumile. Must on meie jaoks üheks põhitooniks, teistes kohtades, näiteks Tais, võib põhivärviks olla hoopis midagi värvilist või lillemustriga.

Liza Forslund, Beckmansi disainikooli tudeng

Miks armastavad rootslased ja moemaailma tegelased musta?

Sest must on nii praktiline. Ja see on parim värvitoon. 

Mõned on arvamusel, et värvid peegeldavad inimeste iseloomu. Kas must peegeldab rootslaste iseloomu?

See on keeruline küsimus. Ma arvan, et asi on pigem selles, et must on nii hea lõuend ja seda saab peaaegu kõigega sobitada. Mustade riietega koos saab kanda suuri ehteid või lahedat käekotti – see on hea lõuend. Ja kui mõtlema hakata, siis must on ju kõigi teiste värvide segu.

Milliseid emotsioone sa seostad musta värviga?

Must tekitab väga laheda tunde. See on mugav värv, millele toetuda. Must sobib kõigi tunnetega.

Emma Nilsson, tudeng

Miks armastavad rootslased musta?

Ma arvan, et me lihtsalt pole kuigi värvikirev rahvas. Iseloomu mõttes on rootslased üsna tagasihoidlikud. Me ei paista rahvamassist silma ja see peegeldub ka meie riietuses. Selline Skandinaavia minimalism. Me eelistame lihtsaid asju.

Kas must peegeldab sinu iseloomu?

Jah ja ei. Oleneb. Mõnel päeval on mu iseloom sädelev ja silmatorkav. Aga samas me elame ju Rootsis. Siin pole võimalik leida talviseid jakke või mantleid, mis sädeleksid või oleksid vikerkaarevärvides. Seega ma ütleks, et see varieerub, aga enamasti iseloomustab must mind inimesena üsna hästi.

Mis tunde see sinus tekitab, kui sa kannad musta värvi riideid?

Riided ei ütle tegelikult kuigi palju. Need ie paljasta inimese kohta kõike. Riided on pigem aluseks. Kui keegi tahab mind tundma õppida, siis ta peab minuga rääkima. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles