Õpetaja avameelne kiri koolisüsteemist ei jäta kedagi külmaks (1)

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: SCANPIX

Kathy Margolis töötas 30 aastat õpetajana. Hiljuti kirjutas ta Facebookis pikalt sellest, miks ta ei saa enam koolis töötada.

Margolis kirjutab, et Austraalia koolid on «kriisis», sest klassid on «ülerahvastatud» ja õpetajatel on väga vähe sõnaõigust selle osas, kuidas klasse juhtida. «Meile öeldakse, mida teha, kuidas teha ja millal teha. Ma pole varem oma karjääri jooksul näinud seda, et õpetajad on nii stressis ja muretsevad mitte ainult enda, vaid ka laste vaimse tervise pärast. Surve on meeletu.»

Margolis tunnistab, et ta pole kunagi varem näinud sedagi, et õpilased oleks nii stressis ja ärevil kui viimastel aastatel. «See teeb mind meeletult kurvaks,» kirjutab ta. «Me paneme neid proovile ja hindame neid ja nõuame neilt väga palju. Ma mõistan, et õpetajad vastutavad ja muidugi tuleb õpilasi hinnata, aga õpetajatel on loomuomane oskus teada, mida lapsed vajavad.»

Margolise postituse lõpus selgub, millal sai naine aru, et ta ei saa enam õpetajana töötada. Nimelt ta palus oma klassilt vabandust sellepärast, et nende kodutööde hulk oli nii suur ja üks õpilane küsis temalt: «Kui teile ei meeldi see, mida te tegema peate, siis miks te olete õpetaja?» 

«See küsimus pani mind mõtlema. Ma ei osanud sellele muud vastata, kui et ma armastan lapsi ja pidin endale tunnistama, et sellest enam ei piisanud,» nendib Margolis. 

Naise pikka postitust on jagatud üle 20 000 korra ja avameelne postitus on saanud palju toetavad kommentaare. 

To all my teaching buddies and all my friends with school age kids, I've written a letter on your behalf to the editor...

Posted by Kathy Margolis on Monday, 1 February 2016
Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles