Kas partneri leidmiseks peab olema lihtsalt ilus või põnev isiksus?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Paljudest uuringutest tuleb välja, et meeldiva kaaslase juures peetakse atraktiivsemaks teatud universaalseid omadusi. Teisisõnu on üldine konsensus, mille põhjal peetakse inimesi ihaldusväärseks või mitte. Nii võiks arvata, et armastuse leidmiseks peaks arendama endas vaid teatud omadusi ja kõik muu saab jätta sinnapaika. 

Mõnikord on aga vägagi külgetõmbavad ka ainulaadsed füüsilised või iseloomuomadused, mida kohtab harva. Võib-olla oled märganud, et mõni inimene on sulle ajapikku palju armsamaks muutunud kui esmakohtumisel. Leiavad ju ka need omale kaaslase, kes ei käitu tüüpiliselt ega ole üldiste standardite järgi «ilusad», kirjutab Psychology Today. Kuidas see siis juhtub?

Sellele küsimusele püüdsid 2014. aastal vastata Eastwick ja Hunt, kes uurisid lähemalt, kas inimesed suudavad omavahel kokku leppida, kes on atraktiivne (konsensus) või on igaühel omad standardid (ainulaadusus). Lisaks uurisid teadlased seda, kui palju see arvamus aja jooksul muutub. 

Uurimiseks tehti kolm eksperimenti, millest esimeses sooviti teada saada, milliseid omadusi üleüldse partneris hinnatakse ehk mis ja miks on veetlev. Selleks paluti eksperimendis osalejatel kirjutada sel teemal essee. Kirjatükkide analüüsidest koostati kategooriad, mida inimesed partneri juures atraktiivseks peavad. 

Klassikalised omadused, mida partneri atraktiivsuse hindamisel arvestatakse

Vitaalsus/atraktiivsus - ilus välimus, seltsivus/avatus, head oskused voodis, kena keha.

Staatus/sissetulek - intelligentsus, majanduslik stabiilsus, hea riietus, hea töökoht.

Populaarsus - teiste imetlus.

Ratsionaalsed omadused, mida partneri atraktiivsuse hindamisel arvestatakse

Rahulolu - ihaldusväärne, atraktiivne, väärikas ja rahuldustpakkuv suhtepartner.

Väärtused/austus - lugupidav, õiglane, moraalne, meeldiv ja hooliv suhtepartner.

Teises eksperimendis palusid Eastwick ja Hunt osalejatel hinnata oma klassikaaslasi varem välja toodud omaduste põhjal kogu kursuse vältel. Seejärel analüüsisid nad saadud andmeid, et näha 1) kui kergelt või karmilt osalejad oma kaaslasi üldiselt hindasid; 2) kuivõrd nende hinnangud kellegi atraktiivsuse kohta omavahel kokku langesid; 3) kui palju pidasid osalised atraktiivseks ainulaadseid omadusi, mida teised nende kaaslased ei märganudki. 

Foto:
Foto: Foto: Vida Press

Tulemused näitasid, et:

  1. Mõned eksperimendis osalenutest olid oma hinnangutes leebemad kui teised. Oli neid, kes pidasid kõiki atraktiivseks, ja oli neid, kes ei arvanud seda kellegi kohta. 
  2. Osalejad jagasid enamjaolt arvamust vitaalsete/atraktiivsete ja populaarsete inimeste kohta, eriti esmakohtumisel. 
  3. Üldiselt olid aga eksperimendis osalejad eriarvamusel selle kohta, kellest võiks saada rahuldav ja lugupidav suhtepartner. Teisisõnu olid individuaalsed ja erilised omadused olulisemad, kui silmas peeti suhteks sobivat inimest. Kusjuures need omadused kujunesid ajapikku veelgi olulisemaks. 

Kolmandas eksperimendis testiti neid omadusi sõprade ja tuttavate peal. Tulemused olid sarnased eelmise eksperimendiga, mis näitasid, et elujõudu ja atraktiivsust hinnatakse rohkem üldise normi järgi, kuid kui hinnata tuleb suhtepartnerit, osutuvad olulisemaks ainulaadsed omadused. 

Mida sellest kõrva taha panna?

Selleks, et oma armuelu parandada, võiks Eastwicki ja Hunti tööst teha mõned järeldused.

  1. Mõned inimesed on teiste hindamisel väga nõudlikud. Mõned inimesed neis eksperimentides ei pidanud meeldivaks mitte ühtegi kaaslast. Ära lase end sellest heidutada, kui selliste inimestega kokku puutud. Pigem otsi nende tähelepanu, kes on oma hinnangutes veidi leebemad. Pane ka enda nõudmisi tähele ja mõtle järele, kui mõistlikud need tegelikult on. Kui sulle ei meeldi mitte keegi, tuleks ehk oma soovides veidi järele anda. 
  2. Inimesed on üldiselt ühel nõul, kes on väliselt atraktiivne. Eriti esmakohtumisel. Kuigi igaüks võib pidada ilusaks ka teatud ainulaadseid omadusi, mängib välimus seksuaalse külgetõmbavuse juures üsnagi suurt rolli. Arvestades seda tasub esmakohtumisel ja suhte alguses nii oma välimuse kui iseloomu poolest rohkem pingutada, et jätta head muljet. 
  3. Igaühel on siiski ka oma eelistused ja maitse. Peale üldise omaduste hindab iga inimene partneris ka individuaalseid omadusi, mis mängivad suuremat rolli siis, kui otsitakse kaaslast pikaks suhteks. Seega ei pea kallima leidmiseks olema sugugi Barbie või Ken, kel pole mingit iseloomu. Hoopis vastupidi - eriline iseloom või põnevad hobid ja väljakujunenud väärtushinnangud võivad su teha kellegi teise silmis eriti kütkestavaks. Veelgi enam, need omadused võivad su ajapikku veetlevamaks muuta. Jää alati iseendaks ja lase teistel end tundma õppida. 

Erinevaid omadusi nii iseloomus kui välimuses võibki arendada vastavalt selle, mis on su eesmärgid elus. Kui soovid oma ellu rohkem iha ja seksi, tasub ehk rohkem energiat suunata üldiselt hinnatud omaduste viimistlemisele. Kui aga sinu eesmärgiks on leida endale elukaaslast, kes sobiks sinuga hästi kokku, keskendu nendele omadustele, mis teevad sind ainulaadseks ja eriliseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles