Katrin Saali Saul: naise suhe oma seksuaalsusesse mõjutab paarisuhte sisekliimat

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Katrin Saali Saul
Katrin Saali Saul Foto: Fred Erik Kernet

Märtsikuisel Joogafestivalil ehk elustiilipäeval räägivad asjatundjad kokkutulnud joogahuvilistele mitmetel põnevatel teemadel ja üheks neist on päris ürgne teema ehk see, kus ja milles peituvad naiste seksuaalsuse juured. 

Tänases kiirustavas elutempos jääb endasse ja elulistesse küsimustesse süüvimiseks aega väheks ning seepärast tahavad sellisedki endastmõistetavana tunduvad asjad ülerääkimist ja taasavastamist. Seda võimalust pakub Katrin Saali Saul oma huvitavas loengus.

Talvisel Joogafestivalil räägite te naistest ja nende seksuaalsusest — mida te oma loengus täpsemalt käsitlete?

Loengus räägime sellest, kuidas ja millal hakkab kujunema naise seksuaalsus, kuidas mõjutab naise kontakt oma seksuaalsusega paarisuhet, miks see on oluline naisele ja mida tähendab naise seksuaalsus tema partneri jaoks. Samuti arutleme selle üle, millele tuleks väikese tüdruku arengus tähelepanu pöörata, et küpse naisena oleks tal hea kontakt oma seksuaalsusega.

Miks on teie arvates tähtis, et inimesed teaksid ja räägiksid naiste seksuaalsusest?

Et mõista naist iseendas, peaks teadvustama kindlasti ka enda seksuaalsust. Seksuaalenergia on ürgvõimas jõud, ilma selleta poleks elu. Seksuaalsus on lisaks reproduktiivsele aktile ka naudinguallikas ja partnersuhte ülioluline komponent. Naise suhe oma seksuaalsusesse mõjutab paarisuhte sisekliimat. Paarisuhe omakorda on aga tervisliku seisundi, materiaalse turvatunde ja eneseteostuse kõrval inimese üks olulisim õnne ja rahulolu allikas.

Millal saab naise seksuaalsus oma alguse, kus on selle juured?

Tüdruku ja tema seksuaalsuse kujunemine algab päeval, mil eostatakse tema ema. Võiks öelda, et seksuaalsus naises on väga palju mõjutatud tema emaema seksuaalsusest ja lapsepõlves kogetud eeskujust. Eeskujuks, nii positiivseks kui ka negatiivseks, on mitte ainult ema, vaid ka ema-isa suhe. Lapsevanematena on meil suur vastutus oma laste tulevase paarisuhte ees. Me ei saa mõjutada oma lapse otsest partnerivalikut, aga meie teha on lapse tulevase partnerivaliku kriteeriumid, see baas, mille pealt ta oma tulevased otsused teeb. Naise seksuaalsuse juured on lapsepõlves. 

Kellele te soovitaksite sellesse loengusse tulla? Kas loengule on oodatud ka mehed?

Loomulikult on loengule oodatud ka mehed. Väga oodatud. Naised tahaksid väga, et mehed mõistaksid paremini oma panust naise seksuaalsuse väljendumisel. Meestele võiks huvi pakkuda, mida nad saavad teha, et naise seksuaalsus avarduks ja kindlasti räägime ka sellest, mis mehe käitumise juures naise seksuaalsust suretab. Isadele võiksid huvi pakkuda aga need olulised sammud, mida meeles pidada oma väikese tüdruku kasvamise juures.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles