Jõulukingituseks valmista ise küünal

Esme Kassak
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: naine.postimees.ee

Küünlategu on võrdlemisi lihtne, paljud on ehk isegi lapsena vanu küünlaid koos vanematega uuteks kokku sulatanud. Tallinna I Internaatkooli kunstiõpetaja Silvia Paluveer jagas soovitusi, mida meisterdamisel võiks järgida ning nippe, kuidas küünalt kaunimaks või lustakamaks teha.

Küünlavaha ja jäme puuvillane niit on kaks põhikomponenti, mida on küünalde meisterdamiseks tarvis. Küünlaid võib valada ümber ka vanadest küünlajääkidest, ent tänapäeval kipub suurem osa küünlaid kenasti lõpuni põlema, nii et suurt midagi järele ei jäägi.

Töövahendid ja ettevalmistus

Ettevalmistustööde hulka kuulub kindlasti sobivate töövahendite valimine ning tööpinna katmine paberi või kilega. Küünlavahaga opereerimisel vorme ja nõusid valides tuleb arvestada sellega, et vaha on hiljem raske puhastada.

Vormid

Olgugi, et vahva kujuga küünla võib ka piparkoogivormi valada, tuleb arvestada eelöelduga, et hiljem enam piparkookide valmistamiseks ei saa neid vorme kasutada, kuna vaha tuleb raskelt ära.

Silvia Paluveeri sõnul on otstarbekas kasutada erinevaid plastmassist või papist nõusid, sobivad ka erinevad kohupiima- ja jogurtitopsid, toredaid kujusid võib leida tühjade šampoonipudelite või toidukonteinerite hulgast.

Vormid võib ka ise teha. «Püramiidikujulise küünlavormi tegemiseks tuleb kasutada võrdhaarset kolmnurka ja meelde tuletada matemaatikatunnis õpitut mudeli paberile märkimiseks,» soovitas Paluveer.

Sulatamisnõu

Sulatamisnõu puhul tuleb arvestada, et küünlavaha on hiljem raske nõu küljest lahti saada ja seega igapäevane pudrupott ei ole selleks kõige õigem valik. Sulatamiseks sobivad suurepäraselt konservi- või klaaspurgid. Et miski liiga kuumaks ei läheks ja suitsema ei hakkaks, on Paluveeri sõnul turvalisem vana hea keeva veevanni meetod ehk vaha purki ja purk veevanni.

Kui aga võttagi mõni pott või plekknõu just küünalde meisterdamiseks, seda siis ka tulevikus, ei tohiks seda otse pliidirõngale asetada, vaid hõbepaberile, mis aitab ühelt poolt pliidi puhtana hoida võimalikest vahapritsmetest ning hoiab temperatuuri madalamana. Gaasipliidi puhul tuleb kindlasti kasutada veevanni.

Vaha võib segada ühekordselt kasutatava plastmasslusikaga, ent seda ei tohi kuuma vaha sisse unustada.

Küünlavaha ja sulatamine

Küünlavaha saab eraldi osta ning et küünal üksluiselt valge ei jääks, on olemas värvitabletid, mida kasutades ja soovi korral omavahel kokkugi segades saab teha imepäraseid küünlaid. Värvitablettide tükke võib segada sulamassi värvimiseks ühekordselt kasutatavates plastmasstopsikutes.

Küünlavahana sobivad ka vanad küünlajupid ja kui neid värvikaupa üles sulatada, saab samuti triibulisi ja mis iganes kombinatsioonidega küünlaid valada.

Sulatamiseks pane sobiv ports küünlajuppe või poest ostetud vahahelbeid sulatamisnõusse ja lase sellel nõrgal kuumusel sulama hakata, seni kuni küünlamass muutub läbipaistvaks ja vedelaks. Ära lase vaha suitsema – see on ohtlik ning nii kuuma vaha pole sul küünalde valamiseks vajagi!

Tuleohutuse mõttes ei tohiks vahanõu ka ääreni täita. Samal põhjusel tuleks pliidi temperatuur pigem madalam hoida ning mitte unustadagi vaha kuumenema. Liiga kuum vaha on tuleohtlik.

Taht ja tahi kinnitamine

Küünla tahiks sobib kõige paremini jäme puuvillane niit. Enne tahi seadmist küünlavormi tuleb see kasta kuuma küünlavaha sisse ning lasta hanguda – see käib kiirelt.

Vahatatud niit tuleb pista näiteks nõelaga läbi vormi põhja ning kinnitada ots plastiliini või nätsuga põhja külge. Augu kinni katmine on oluline, sest muidu jookseb vedel küünlamass vormist lihtsalt välja. Sellest nn küünla põhjapoolest saab lõpuks küünla pealmine osa.

Taht tuleb kinnitada ka vormi pealmiselt poolelt, et see püsiks sirge ehk jookseks läbi küünla keskelt ning valamise käigus ära ei vajuks. Selleks keera tahi lahtine ots pliiatsi külge nii pikalt kui küünla ja vormi jaoks vajalik ja sea see vormi suhtes keskele.

Küünalde valamine

«Sulatatud ja sobiva värviga vaha tuleb rahulikult paberiga kaetud pinna kohal valada vormi. Kui sa soovid selgepiirilisi triibulisi küünlaid, siis lase igal värvitriibul hanguda. Kui soovid aga hajutatud triipudega ning lainelisi värvivaheldusi, siis vala erinevaid värvitoone üksteise peale. Lume, liiva või soolakünkakest saab vormile sobiva kalde tekitamiseks kasutada ja nii saad täpselt sellised värviüleminekud, kuidas julged ette kujutada,» juhendas Silvia Paluveer.

Kui vorm on täis valatud, tuleb lasta küünlal paar tundi taheneda. Tahenemist võib kiirendada ka rõdul või aknalaual, kui välja miinuskraadid, ning külmkapis. Liiga kuuma küünalt ei soovitata siiski kohe külma pista, sest võivad tekkida lõhed küünla sisse.

Kui küünal on täielikult hangunud, tuleb kontrollida, et vormi keskelt ei oleks vaha liiga kokku vajunud ja lohku tekitanud. Kui see on juhtunud, peaks selle täitma vedela vahaga ja lasta veel veidi hanguda.

«Väga huvitava ja poorse mulje jätab küünal, mis on valatud jääkuubikute peale. Selleks kasuta sügavkülmast võetud jääkuubikuid, purusta need parajateks tükkideks, mitte ka liiga pisikesteks, ning täida jääpuruga eelnevalt tahiga varustatud vorm,» andis Paluveer nõu jääkuubikutega küünla valmistamiseks.

Küünalde kaunistamine

Isetehtud küünal on juba ise kaunis kingitus. Sellegipoolest võib küünalt dekoreerida erinevate selleks ettenähtud vaharibade ja -kaunistustega. Need kinnituvad küünlale lihtsalt, tuleb lihtsalt tugevamini suruda ja näpusoojusega see juba kinnitubki küünla pinnale.

Valmis vaharibasid ja -kaunistusi võib leida kunstipoodidest, samas võib neid ka ise välja lõigata. «Selleks kalla vedel vaha küpsetuspaberile, lase sel mõni hetk hanguda, kuid mitte täiesti kõvaks ja lõika välja terava noaga täpselt sellised kaunistused nagu soovid,» jagas Silvia Paluveer nõu.

Küünlaid võib ka lõhnastada, selleks tuleb kohe alguses vahasegusse tilgutada meelepärast aroomiõli.

Kõikvõimalike muude kaunistuste puhul, mis pole vahast, tuleb arvestada sellega, et need võivad küünla põlemisel süttida või kahjustuda.

Valmisküünlaid ja teisi vahvaid ise tehtud jõulukinke on võimalik sümboolse tasu eest osta Tallinna I Internaatkooli jõululaadal 15. detsembril algusega kell 12 Tondi 40 aadressil asuva koolimaja võimlas. Laadal toimuvad ka erinevad õpitoad, saadud tulu läheb loomaaiakasvandiku hiidküüliku fondi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles