Seitse tõsist märki, et oled enda suhtes liiga karm

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Igaüks meist on iseenda kõige suurem kriitik. Mõned inimesed on enda vastu aga väga karmid ja panevad tähele vaid neid asju, mis on nende elus halvasti. 

Ühest küljest tulebki enda vastu karm olla: inimesed, kes ennast tagant ei torgi, ei vii korda ka suuri tegusid. Teisest küljest on aga halb see, kui sind juhibki ainult negatiivsus ja kriitika, mida sa kogu aeg enda peas kuuled. Selline mõtteviis õõnestab pidevalt su jalgealust ja viib su hävinguni. Tahad teada, kas sina oled enda vastu liiga karm? YourTango pani kirja seitse mõtlema panevat märki, mis sellele viitavad.

1. Sa ei saavuta kunagi piisavalt palju

Sinu artikkel avaldati mainekas ajakirjas. Sa said ametikõrgendust. Sinu lõputöö oli edukas. Teised oskavad sellistest asjadest rõõmu tunda ja neid tähistada, aga sina mitte. Sa oleksid pidanud veel paremini kirjutama, veel suurema palgatõusu saama, veel põhjalikuma lõputöö kirjutama... see nimekiri on ilmselt lõputu. Ja sellised mõtted ringlevad sinu peas kogu aeg. Kui teistele tundub, et sa oled oma elus nii mõndagi saavutanud, siis sinule paistab, et su võidud on olnud nii väikesed ja ausalt öeldes mõttetud. 

2. Sa kahtled endas

Kas sa langetasid ikka õige otsuse? Kui sa oled enda vastu karm, siis sa ei kahtle oma otsustes korra või paar, sa teed seda vähemalt kuus korda ja leiad iga kord, et ilmselt oli su otsus ikkagi vale.

3. Sa ei näe oma kordaminekute tegelikku väärtust

Kas oled vahel kordamineku puhul öelnud «ah, see polnud tegelikult midagi» või «igaüks oleks sellega hakkama saanud» või «see polnud nii hea kui teistel»? Kui vastasid jaatavalt, siis peaksid asju veidi lõdvemalt võtma.

4. Sa võrdled end pidevalt teistega

Sa said väga hästi hakkama, aga sinu kolleeg oli veelgi edukam. See mõte ei mahu sulle pähe ja sa ei suuda sellega leppida. Sa ei taha teistest halvem olla. Probleem on selles, et alati leidub keegi, kes on sinust ilusam, targem, naljakam, edukam ja jõukam. Selle asemel, et iseendaga võistelda ja end paremaks muuta, võistled sa kõigi teistega ning see on ääretult väsitav.

5. Sa ei lase endal õhtuti uinuda

Kui sa oled enda vastu karm, siis see tähendab, et sa vähkred nii mõnelgi õhtul voodis ega saa uinuda, sest muretsed ja mõtled, mida oleks saanud teisiti teha. Ei kõla ju kuigi lõbusalt?

6. Sa ei julge riskida

Need, kes ei anna endale armu, ei julge tihtipeale ka riskida, sest nad kardavad põruda. Nad usuvad, et peavad kogu aeg kõike täiuslikult tegema ja põrumine on ju selle vastand. Kahjuks jäävad seetõttu neil paljud asjad proovimata.

7. Sa oled nõudlik ka teiste suhtes

Kui oled enda vastu karm, siis see võib üle kanduda ka teistele ja peagi näed ka kaaslasi läbi oma kriitilise pilgu. Kui inimene ise tahab olla täiuslik, siis pole kuigi ebatavaline, et ta ootab seda ka teistelt.

Kui sina oled enda suhtes üsna nõudlik, esita endale järgmised küsimused:

  • kuidas tuleb see käitumine mulle kasuks?
  • kas ma kunagi saan «piisavalt heaks»?
  • miks mulle tundub, et ma juba praegu pole piisavalt hea?
  • kuidas mõjutab selline mõtteviis su elu ja lähedasi?
  • millest oled sa seetõttu ilma jäänud?
  • kas selle üle tasub nii palju mõelda või saaks seda lihtsalt unustada?

Vastates neile küsimustele võib olla kergem sellisest mürgisest mõtteviisist vabaneda. Sa ei saa olla ülinõudlik ja samal ajal soovida, et su elu oleks õnnelik. Need kaks asja ei sobi kokku. Ära raiska oma elu, vabane enda sees olevast kriitikust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles