Kõige parem viis, kuidas sõbrale raskel ajal toeks olla

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kui tead, et mõnel su sõbral on parasjagu elus keeruline periood, siis tahad talle võib-olla sõnumi saata või helistada, et uurida, kuidas tal läheb. Aga teadlased tegid kindlaks, et sellises olukorras on kõige parem see, kui oled sõbrale reaalselt toeks.

Teadlased tegid eksperimendi, mille käigus anti 64 noorele naisele stressirohke ülesanne ja paluti neil see ülesanne lahendada kas üksi, otsida sõbralt sõnumi kaudu tuge või rääkida kellegagi näost näkku. Kuigi osalejad hindasid erinevaid tugisüsteeme üsna sarnaselt, paranes nende tuju kõige enam siis, kui nad said reaalselt teise inimesega rääkida, edastab Glamour.

Teadlased täheldasid, et tekstisõnum on küll hea moodus, kuidas teistega kontaktis olla, aga stressiallikaga tegelemisel jääb see liialt passiivseks vahendiks. 

Üks teine uuring tõestas, et näost näkku suhtlemine aitab kõige paremini tudengite omavahelisi suhteid tugevamaks muuta. Sellele järgnesid telefoni- ja videokõned ning viimasel kohal olid tekstisõnumid.

Kuna virtuaalne suhtlus on muutumas üha populaarsemaks, hääbub inimestevaheline reaalne suhtlemine. USAs tehtud uuringust paljastus, et inimesed helistavad üksteisele üha vähem ja rohkem eelistatakse teisi suhtlusvorme. Samast uuringust selgus, et 18-29-aastased noored saadavad päevas kuni 90 sõnumit ja et aktiivsed sõnumisaatjad eelistavad alati sõnumeid helistamisele.

Järgmine kord, kui tahad stressirohkel ajal kellegi tuge või tahad oma sõbrale toeks olla, tee seda päriselt. Ole päriselt kohal, ära paku oma tuge vaid virtuaalsel kujul. See mõjub hästi teile mõlemale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles