Viis suurimat väljakutset, mis teevad väljas söömise kaalulangetajale keeruliseks

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Restoranis söömine on tore ajaviide ja suur nauding igale gurmaanile, kes peab lugu heast maitsest. Lisaks on see väga mugav, sest söögi saab kiirelt kätte ja koristama ei pea. Väljas söömine ei ole aga lihtne inimesele, kes on võtnud nõuks kaalust maha võtta. 

Kõige parem oleks muidugi ise süüa teha, et oleks täpne ülevaade kõigest, mis suhu satub. Ühel või teisel põhjusel pole see alati võimalik ja isegi kui valikus ei ole peen restoran vaid pigem söökla, tuleb mõnikord tellida toitu, mille on kokku pannud keegi teine, keda sinu figuuriprobleemid ei huvita. Kui sa oled väljas söömise ohtudest paremini teadlik, oskad endale ka kergemini kindlaks jääda ja süüa isegi restoranis nii, et kaal langeks, kirjutab Hello Healthy.

Kui su eemärgiks on maha võtta, võiksid endale lõunasöögi tööle kaasa võtta ja väljas süüa vaid kuni kaks korda nädalas. Söögikohas on väga raske teha tervislikke valikuid, mistõttu võiksid seda pigem vältida. Kui see pole võimalik, võta arvesse, mis võib sind seejuures alt vedada.

1. Selleks ajaks, kui toit nina alla jõuab, on sul juba hundinälg. Enamasti otsustatakse välja sööma minna siis, kui kõht on väga tühi. Tihti eelistataksegi sel põhjusel kiirtoitu, sest kes siis veel enam toidu tellimisele tahab aega kulutada. Suure näljaga vohmitakse toit kiiresti sisse ja pidu läbi. Tellimise korral süveneb näljatunne oodates veelgi suuremaks ja väga raske on rahulikult mõelda sellele, mida ja kui palju oleks tegelikult mõistlik süüa. 

Võiks arvata, et kui söömisele on eelnenud piinarikas nälgimine, siis tohibki endale rohkem lubada, kuid enamasti ei piirduta siis paari lisasuutäiega ning süüakse kõvasti rohkem kui keha vajab. Kui sa tead juba ette, et lähed õhtul välja sööma, siis ära paastu, vaid söö kindlatel kellaaegadel nii nagu ka tavaliselt, et söögikohta jõudes ei varjutaks näljatunne kainet mõtlemist. Lase näljatundel tekkida, kuid ära lase seda liiga suureks, et see hakkaks mõjutama toidueelistusi. Vajadusel söö enne minekut peotäis mandleid või väikese banaani. 

2. Enamasti on söögikohtades hiiglaslikud toiduportsjonid. Peenemates kohtades pole see alati tõsi, kuid valdavalt pakutakse restoranides ülisuuri eineid, millest võiks söönuks saada kaks inimest. Uuringud on näidanud, et kui inimesele tõstetakse ette tema tegelikest vajadustest suurem portsjon, võib ta süüa kuni 30 protsenti rohkem kui ta sööks siis, kui tõstab endale süüa ise. 

Mida siis teha, et mitte üle süüa? Võimalikud lahendused: 

  • Jaga toitu sõbraga.
  • Telli pool portsu või laste-eine. 
  • Lisandiks vali pigem aedviljad või salat, mitte friikartulid. 
  • Kujuta ette, kui suur tunduks restorani portsjon siis, kui see oleks sinu kodusel taldrikul. Mõõda silmaga sobiv kogus ja jäta ülejääk alles.
  • Lase alles jäänud toit endale kaasa panna.
Foto:
Foto: Foto: Vida Press

3. Arvesta ka jooke! Väljas süües tuntakse tihti survet ka juua midagi erilisemat kui vett. Alkohoolsed joogid, limonaadid ja segumahlad on teadupoolest üsna kaloririkkad. Ära karda tellida tavalist kraanivett, sest tänu sellele säästad nii kaloreid kui raha. Kui tahad siiski tipsutada, lepi endaga juba enne kokku, mida kui palju tellid ja arvuta välja, kui palju kaloreid joogis leidub. Võta kaloririkast jooki kui magustoitu!

4. Raske on teha tervislikke valikuid, kui ahvatlusi on nii palju. Üks põhjus, miks restorani minnakse, ongi ju sealsed imemaitsvad toidud, mida tahaks täiel rinnal nautida. Kokk on samuti koostanud menüü selliselt, et kliendil hakkaks suu vett jooksma - kõike tahaks! Sellises olukorras kiputakse endale lubama tavalisest palju rohkem, sest tekib tunne, et millal siis veel nii häid toitusid süüa saab. Katsu endale meelde tuletada, et tegelikult ei kao see toit kuhugi ja sa võid iga hetk sinna tagasi sööma minna, et siis teisi toitusid proovida. Pealegi saab alati alles jäänud toidu kaasa pakkida lasta, et mitte raiskamise hirmus üle süüa. Teadlik suhtumine nõuab harjutamist, ent on pingutamist igati väärt. 

5. Väljas süües hiilib ligi «patustamise» mentaliteet. Kuna väljas söömine on eriline sündmus, tekib kergesti arusaam, et see on «patustamine». Restorani toiduvalikute pärast võid tunda suuri süümepiinu ja arvata, et oled enda alt vedanud ning selle tulemusena lüüa kõigele käega. See tingib nõiaringi, mis tähendab, et väljas süües lubad endale kõike ning hiljem kahetsedes hakkad end uuesti piirama või isegi karistuseks väljutama. Kaal aga selle tulemusel ei lange. Selle asemel võiksid oma toitu nautida ilma süümepiinadeta ja arvestada, et tervislik toitumine ei ole täiuslik toitumine. Pigem on see üldine suhtumine, mitte kramplik kinni hoidmine üksikutest lubatud toiduainetest. Pikemas plaanis ei aita «patustamise» mentaliteet kaalust alla võtta, sest soodustab ebatervislike tsüklite teket ja kahjustab tervislikku suhtumist toitu. 

Väljas söömas käies on küll raskem endale kindlaks jääda, kuid see pole võimatu. Kui sul on võimalik vähendada söögikohas söömise kordi, siis tegi seda. Paljudel kiire elutempoga kaalulangetajatel on abi sellest, kui nad teevad endale nädalavahetusel lõunasöögid ette valmis ja panevad need karbikestega sügavkülmikusse, et siis hommikul tööle minnes kaasa haarata.

Restoranis püüa siiski oma keha kuulata ja arvesta sellega, mis võiks su valikuid mõjutada. Telli toitu mõistlikult ja naudi seda muret või häbi tundmata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles