Mida tasuks tööalaselt enne 30. eluaastat teha, kogeda ja saavutada?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Mine alasti ujuma, pidutse öö läbi mõnes võõras linnas, roni mägedes – neid asju, mida võiks enne 30. eluaastat teha, on väga palju. Aga mida tasuks kogeda ja saavutada tööalaselt?

Business Insider tõi välja 15 asja, mida võiks tööalaselt kogeda ja saavutada enne 30. eluaastat.

1. Töölt vallandamine

Vallandamine võib noores eas üsna karmilt mõjuda, aga samas võib see olla oluline äratuskõne, mis paneb sind mõtlema, et peaksid midagi muutma. See võib sind panna mõtlema ka sellele, et ehk oled valinud vale karjääriraja. Õnneks pole 20. eluaastates hilja oma valikuid muuta.

2. Tööl lahkumisavalduse esitamine

Karjäärinõustaja Kate Swoboda sõnas, et elu on liiga lühike selleks, et teha tööd, mida sa vihkad. Swoboda soovitas pigem eelistada neid ameteid, mis sulle vähegi huvi pakuvad või hakka töötama oma ettevõtte loomise nimel. Ta lisas, et digiajastul võivad edu saavutada kõik, kes on kannatlikud ja südamega asja juures.

3. Kirjuta oma plaanid üles

Selleks, et kuskile jõuda, pead sa teadma, mis suunas liikuda. Su plaanid ei pea olema pikad ja põhjalikud, Swoboda sõnul tasuks enda jaoks selgeks teha, miks sa millegi nimel töötad. Võid alustada näiteks sellest, et vastad järgmistele küsimustele: kuidas ma tahan end hommikuti tööle jõudes tunda? Kas ja kuidas mõjutab mu töö positiivselt minu ja teiste elusid? Mis pakub mu töö juures kõige rohkem rahuldust?

4. Õpi oma aega juhtima

Äristrateegia ekspert Barry S. Saltzman ütles, et enne 30. eluaastat tasuks õppida oma aega juhtima. Praktikal olles pole see nii oluline, aga hiljem, kui sinust on saanud meeskonna liige, pead sa olema vastutustundlikum ja aegadest kinni pidama. Saltzman rõhutas, et aeg on raha ja ükski ettevõte ei taha mõttetult raha raisata.

5. Saa eksperdiks

Saltzman sõnas, et 30. eluaastaks võiks iga inimene välja mõelda, mida ta teha tahab. Ära tegele korraga saja erineva asjaga, vali neist üks ja keskendu sellele. Tee endast ekspert, kelle teadmisi osatakse hinnata.

6. Õpi äraütlemisega toime tulema

See ei tekita just head tunnet, kui saad eitava vastuse, aga see on osa elust. Kui see juhtub, teadvusta, millest sa ilma jääd, ja liigu edasi. Ära raiska oma energiat teiste solvamisele vaid seetõttu, et nad otsustasid teise kandidaadi või projekti kasuks. See muudab sind vaid kibestunuks.

7. Pane kirja oma «võidud»

Võta väike märkmik ja kirjuta üles kõik saavutused ning väiksemad võidud, mille üle oled uhke. Sel moel pead sa paremini meeles, mis sul hästi välja tuleb, mida oled saavutanud ja mida võiksid veel täiendada. Samuti märgi üles ka kõik komplimendid, mis sa oma töö kohta saad.

8. Kirjuta kellelegi, keda imetled

Swoboda soovitab võtta ühendust inimestega, keda sa imetled, ja öelda neile, mis sulle nende töö või tegemiste juures meeldib. Ta lisas, et tihtipeale ei julgeta taolisi kirju saata, sest arvatakse, et keegi ei loe neid niikuinii, ent tegelikult võid saada väga positiivse ja motiveeriva vastuse.

9. Anna oma teadmisi edasi

Kui 20. eluaastad on selleks, et teadmisi koguda, siis 30. eluaastad on selleks, et neid teistega jagada. Ja see ei puuduta ainult teadmisi, see käib ka ideede kohta: ära hoia neid endale, vaid jaga häid ideid julgelt oma kolleegide või ülemusega. Ära karda ka tunnustada neid, kes teevad sinu hinnangul head tööd.

10. Õpi kontakte looma

See ei pruugi sulle meeldida, kuid kontaktid ja tutvused võivad aidata sind oluliselt edasi. Uuringud on näidanud, et strateegiline kontaktide loomine on otseselt seotud sissetuleku tõusuga. Selleks, et kontakte luua, pead astuma oma mugavustsoonist välja.

11. Vaata üle oma sotsiaalmeedias olevad kontod

Eksperdid hoiatavad, et isiklikul Facebooki-kontol ei tasuks enda eest kõneleda. Tööandjad kontrollivad sageli ka sotsiaalmeediat, seega jälgi, et see, mida sa seal jagad, poleks midagi, mida pead hiljem kahetsema. 

12. Ära pelga konflikte

Saltzman nentis, et kuna konfliktid on pea igal pool meie ümber, tuleks õppida, kuidas nendega toime tulla. Kui julged ja oskad konfliktidele vastu astuda, oled tugevam ja tõhusam töötaja. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles