Kaheksa sõprussuhet, mis aitavad inimesena areneda

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Head sõbrad täiendavad üksteist.
Head sõbrad täiendavad üksteist. Foto: SCANPIX

Elus ei saa alati kokku panna ideaalset punti, nagu «Seksi ja linna» autorid tegid, kuid piisava õnne korral tekib meil mitmeid sõprussuhteid, millest leiame eri elujuhtumite puhul tuge.

Suuremate elumuutuste ja otsuste puhul – karjäärivalikud, romantilised suhted, tervis, seksuaalsusega seotud küsimused ja võib-olla ka abielu või emadus – aitavad meid nõu ja jõuga sõbrad, kirjutas TheFrisky.com.

Alljärgnevalt on kirjeldatud kaheksat sõprussuhet, mis on olulised inimesena arenemiseks.

Lapsepõlvesõber

Õnnelikud on need, kel on sõber, kes teab neid pea kogu elu. Inimene, kes tundis sind, kui kandsid teksapükste ääri sokkide sees ja juustes peavõru. Olete näinud teineteist üles kasvamas ning olenemata sellest, kui erinevad elud teil on praegu – ühel teist võib olla kolm last ja maakodu, samas kui teine on vallaline linnatüdruk –, teate alati, millest alustasite ja kuhu olete nüüdseks jõudnud.

Ülikoolisõber

Enamikul meist oli ülikooliajal vähemalt üks toanaaber, kellest sai sõber kogu eluks. Pole ka üllatav, kui läbisite koos ellujäämiskursused – öö läbi pidutsemised ja õppimised, näljaperioodid, ülikoolikallimad ja neist lahkuminekud.

Loomulikult tuli ette tülisid, kuid nii pingelist täiskasvanuks saamise perioodi ei koge me enam kordagi elus ning see sõber jääb alatiseks tunnistajaks sinu muutumisele.

Toetav õlg

Heal juhul leidub sõprade hulgas üks, kes ei salli tühja juttu. Teda huvitab, kuidas sul tegelikult (!) läheb, kuna ta soovib aidata, kui kõik ei peaks parimas korras olema. Näiteks võib ta sadu kordi kinnitada, kuidas väärid paremat, sest oled suurepärane inimene, kuni lõpuks seda isegi uskuma jääd.

Vaba hing

Ta ei pea tingimata olema rändur, taimetoitlane või keskkonnaaktivist, aga võib. Selle sõbraga tunned end elavamana, kui ta mööda linnatänavaid hõljub ja sinu eluvalikute kohta küsimusi esitab – heade kavatsustega.

Ta reisib mööda Aasiat ja Aafrikat ringi, tahab maailma näha ja tundma õppida, elab enda reeglite järgi ja hoiab ka sinu vaimu erksana. Sõber, kes paneb sind mõtisklema usuliste ja poliitiliste teemade üle ning muudab su meelt vahel paremuse poole.

Kodukummardaja

Sõber, kes ei jookse ringi, ei otsi meeleheitlikult elutõde ja ei soovi mingil juhul tegeleda draamadega. Selle asemel investeerib ta enda tagaaeda, pruulib õlut ja kutsub sõbrad kuuma kakaod jooma.

Kodu on tal taevalik – soe, hubane ja rahulik tagala. Temaga koos veedetud aeg tuletab meelde, et lihtsaimad naudingud elus – sõbrad, toit ja jook – peaks olema kõige väärtuslikumad. Palju on õppida inimeselt, kes oskab elada lihtsalt.

Vastand

Igaüks vajab sõpra, kes oleks tema vastand. Kui oled näiteks emotsionaalne loominguinimene, kes vahel arveid õigeaegselt makstud ei saa, ja sõber on kaalutlev jurist, võib ette tulla geniaalseid momente, kus teineteist täiendatakse. Seda siis, kui sõbra hooletus/rangus teist närvi ei aja.

Elukogenud eeskuju

Igas eluetapis tuleb kasuks endast vanem sõber, kes on näinud ja teinud ning oskab tähtsate valikute tegemisel nõu anda, kuna see on tema jaoks läbi käidud rada. Nähes enda 40ndates sõbra probleemiderägastikku, millesse on seotud karjäär, abielu, lapsed ja haige vanem, ei oska sa ettegi kujutada, kuidas ses eluetapis end tunda võiks. Kuid mingi aimdus on olemas, kuna tegemist on sõbraga. Sa tead, et kui oled samas olukorras, oskab just tema sulle nõu anda.

Noorem sõber

Samas on oluline kellelegi ise suunda näidata ning sügav sõprus noorema inimesega luua. Kaaslane, kellele rääkida, mida tehtud ja nähtud – noorendavalt mõjub nii nõuandja kui -saaja roll. Tarkuseterade jagamine tuletab meelde, mida elu jooksul on õpitud. Samuti võib see sõber panna endki nooremana tundma, kui viib kurssi viimaste trendiuudiste, muusika, kultuuri ja slängiga.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles