Joogastiilide välimääraja

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Sõna jooga tuleb sanskriti tüvest yug, mis tähendab siduma, ühendama. Jooga tähendab keha, mõistuse, emotsioonide ja vaimu ühendamist ning seeläbi sisemise tasakaalu ja rahulolu saavutamist, kirjutab Kaubamaja ajakiri Hooaeg.

Joogastiile on aga palju ja valida nende vahel polegi nii lihtne – parim ja lihtsaim on valik teha treeneri isikust lähtudes ja omaenda intuitsiooni usaldades. Et stiilide valikul teeots kätte näidata, toome siinkohal mõned põhilised lugejani.

Jooga tekkis Indias tuhandeid aastaid tagasi ning jooga kaheksaastmelise tee fikseeris Patanjali, pannes kirja joogasuutrad. Neis räägitakse oma «kõrgema mina» või universaalse armastuseni jõudmisest. See ongi ühendus, mille poole püüeldakse.

Seega on eri joogastiilid nagu suure puu eri harud. Kõigil on üks juur ja eesmärk, mille aluseks iidne teadus. Kõige algsemad joogasuunad – krija- ja kundalini jooga – pole sugugi esoteerilised, vaid väga praktilised. See on õpetus sellest, kuidas olla siin ja praegu.

Hatha-jooga on kõige levinum stiil, mis paneb rõhu füüsilisele kehale ja harjutustele. Kõik teised stiilid kasutavad hatha-joogat ühe osana ja paljud uued stiilid piirduvad ainult selle edasiarendustega. Sellisest trennist saad füüsilist vastupidavust ja kehalist paindlikkust.

Ometi pole hatha-jooga ainult kondiväänamine, sest harjutused on küll füüsilised, kuid mõjutavad ka teisi tasandeid. Hatha-jooga harjutused moodustavad omaette terviku koos kontrollitud hingamisega, mis on kohandatud mitte ainult staatilistele asenditele, vaid asendis olles ka üksikute eri kehaosade ja lihaste tunnetuslikule liikumisele, pingutusele ja lõdvestusele. Eesmärk on, et keha ja vaim funktsioneeriksid tervikuna.

Pehme hatha-jooga jõudis Eestisse Soome kaudu. See on ainus joogastiil, mis põhineb vaid füüsilisel treeningul ega pretendeeri vaimsele teadmisele. Teraapiline stiil sobib vanematele inimestele, kes ei taha intensiivseid harjutusi, ja seljaprobleemide käes kannatajatele. Harjutused alandavad stressi, kuna stress on ju psühholoogilisest pingest tekkinud lihaspinge.

Babadzhi krija jooga on viieosaline tee, mis hõlmab krija hatha joogat füüsilisele kehale, krija kundalini pranajaama’t vitaalsele kehale (tunded, emotsioonid), krija dhyana joogat ehk meditatsiooni mentaalsele kehale (mõtted, kujutlused), kriya mantra joogat intellektuaalsele kehale (taip, arukus) ja krija bhakti joogat vaimsele ehk õndsuse kehale.

Kõigi nende viie osa süstemaatilisel praktiseerimisel kaovad järk-järgult ego teadvusest põhjustatud kannatused ja asenduvad õnnega kõigil viiel olemasolu tasandil. Näiteks annab krija hatha jooga süstemaatiline harrastamine ideaalse füüsilise tervise, lõdvestuse ja rahu ning vabastab inimese keha kalduvustest haigusele, inertsusele ja valule.

Kui õpilane on regulaarselt praktiseerinud krija hatha joogat, pühendatakse ta ka järgmistesse krija-jooga astmetesse. Krija tähendab täielikus teadvelolekus tehtud tegu.

Iyengar-jooga koosneb põhiasenditest ja sisaldab ka füüsilisi abivahendeid, mis aitavad harjutusi kohandada vastavalt personaalsetele vajadustele. Sobib eriti neile, kel soov teha reeglipäraseid täpseid harjutusi, et saavutada oma keha üle kontroll. See on täpne, staatiline, rahulik ja range joogavorm.

Tunni pärisosad on siingi jooga põhiasendid ehk asana’d, hingamisharjutused, meditatsioon. Põhirõhk on siiski asana’de võimalikult täpsel sooritamisel.

Iyengar-jooga teevad omanäoliseks abivahendid: rihmad, plokid, liivakotid, toolid, polstrid jm. See on nn spordiklubi-jooga, kus pühendutakse rohkem kehale. Suurem rõhk on pandud sümmeetriale ja joondamisele.

Ashtanga-jooga on väga pikaaegse traditsiooniga ja üks levinumaid joogastiile maailmas. Ashtanga vinyasa jooga on füüsiline jooga, milles on ühteaegu oluline nii hingamine kui ka asendite ja liigutuste sooritamine. Ashtanga-jooga parandab painduvust, lihasvastupidavust ja tasakaalu ning aitab rahuneda.

Ashtanga-jooga on sportlaste lemmikstiil, kuna tund koosneb füüsilist pingutust nõudvatest üksteisele järgnevatest asenditest, mis arendavad jõudu, vastupidavust ja liikuvust. Joogatunnis mitte üksnes ei pingutata ega venitata lihaseid, vaid õpitakse ka seda, kuidas sel ajal tegevusele täielikult keskenduda. Ashtanga-jooga on jõuline, head painduvust ja vastupidavust nõudev suund, kuid samas ei nõua see eelnevat joogakogemust.

Kundalini-jooga on iidne joogavorm, mis jõudis läände 1960. aastate lõpul. Tund ühendab endas palvetamist, mediteerimist, visualiseerimist ja lõõgastumist. Kundalini on meis kõigis peituv loov energia ning selle aktiveerimisel ärkab hing ja avanevad sisemised võimed. See on dünaamiline jooga vorm, mis hõlmab füüsilisi harjutusi, hingamistehnikat, kehaasendeid, käteasendeid, mantraid ja meditatsioone.

Soojendusele järgneb tavaliselt üks või kaks seeriat harjutuste kompleksi. Üks harjutus kestab umbes kolm minutit. Tund lõpeb lõdvestusega. Tund kestab 60–90 minutit. Võrreldes teiste jooga liikidega on kundalini-jooga kõige dünaamilisem jooga vorm, seda peetakse kõikide joogade emaks.

Sivananda-jooga rajaneb viiel põhisuunal: lõdvestus, hingamine, asendid, õige toitumine ja positiivne mõtlemine. Kuna selle joogavormi rajaja Swami Sivananda oli arst, valis ta tohutust joogaasendite hulgast välja kaksteist, mis annavad ühe trenni jooksul maksimaalset kasu kogu kehale. Selle süsteemi harjutused on hästi tasakaalustatud: ühes suunas venitusele järgneb alati venitus vastassuunas.

Treening koosneb soojendus- ja hingamisharjutustest ning 12 asana’st, mis toniseerivad lihaseid ja sidekudet, hoiavad selja ja liigesed painduvana, ergutavad vere- ja toiduringlust ning endokriinsüsteemi talitlust. Õige hingamise abil kogub organism energiat ning korraldab närvisüsteemi ja aju tegevust, suurendab tahtejõudu, enesekontrolli ja keskendumisvõimet.

Häälejooga aitab vabastada häält, vabaneda emotsionaalsetest ja kehalistest pingetest. Häälejooga olemuseks on hääle ning keha võngete resonantsi abil sisemise loova ühenduse leidmine ja hoidmine kõikjal oleva Loojaga. Häälejooga kui sügavama enesetunnetamise meetodi vundamendi moodustavad nada-jooga ehk helijooga ja mantra-jooga, mida kehaliselt toetavad hatha-jooga asendid ja pehmed dünaamilised liikumisharjutused.

Helidekeskne lähenemine teeb selle joogastiili eriti tõhusaks neile, kellele hääl on igapäevane töövahend ja kellel on probleeme nõrga või jõuetu hääle, eneseväljenduse, enesevalitsemise, hüperaktiivsuse või keskendumisega.

Power vinjasa jooga on jõuline ja dünaamiline joogastiil, mis on välja arendatud Austraalias ja USAs. Stiil on ashtanga-jooga põhine, n-ö jooga sportlikum variant. Samas on power-joogas olemas kõik iidse jooga põhielemendid.

Power vinjasa joogas aitavad sünkroniseeritud joogaasendid ja hingamistehnika jõuda suurema sisemise harmooniani. Paraneb lihaste jõudlus, samas ka keha painduvus ja lõdvestusoskus, tasakaalustub jõu, liikuvuse ja vastupidavuse vahekord. Sobib spordiklubiinimestele, kes otsivad tempokamate stiilide vahele rahulikumaid tunde.

Rasedate jooga. Pehmed ja kerged füüsilised harjutused koos hingamistehnikatega sobivad kohe alates esimestest lapseootuskuudest või isegi rasedust planeerides, kuna toetab rasedust ja lapse arengut emaüsas, valmistab ette sünnituseks ja emarolliks ning õpetab kuulama ja usaldama oma sisemist tarkust.

Naerujooga on välja kasvanud iidsest mantra-joogast ja põhineb helide kui tervendavate vibratsioonide mõjul, see aitab hästi vabaneda negatiivsetest emotsioonidest. Naerujooga lõi India arst Madan Kataria koos oma naisega 1995. aastal Mumbais.

Naeru lõdvestav ja isegi raviv toime on ju ammu teada – see lõdvestab pingeid vahelihases ja seeläbi kogu kehas. Arvatakse, et kaks minutit naeru on võrdne 45minutilise täieliku lõdvestusega ja kümme minutit naeru võtab valu kaheks tunniks.

Jooga harrastamisel pole soolisi ega vanuselisi piiranguid, kuid arvestada tuleb seda, et tervisehäirete korral peaks enne nõu pidama arstiga. Samuti pole raseduse ajal pole kõik joogaharjutused soovitatavad, seetõttu on lapseootel olles arukas käia spetsiaalselt rasedatele mõeldud rühmas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles