Sind surmani... või kuni raha kätte saan!

Esme Kassak
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sandra Bullock
Sandra Bullock Foto: AP / Scanpix

Ameeriklased eelistavad üha enam abieluvaralepingu asemel petvate abikaasade paikapanemiseks abielurikkumise lepinguid ehk postnup'e, kirjutas ajakiri Marie Claire detsembrinumbris.

Kui tänavu kevadel ilmusid välja karmi venna Jesse Jamesi armukesed ning paljastasid tema abieluvälised suhted (ning hulgaliselt tätoveeringuid), hoidis tema abikaasa Sandra Bullock madalat profiili.

Naine kadus avalikkuse silme alt ning väidetavalt küsis perelt ja lähedastelt sõpradelt nõu. Pressile näis, et ees seisab lahutus, ent juhuks kui ta meelt muudab, soovitatakse tal teha abielurikkumise leping ehk inglise keeles postnup.

«Niinimetatud abielurikkumise lepingud ongi uued abieluvaralepingud,» selgitab endine rikaste ja kuulsate lahutusadvokaat ning raamatu «Ta ise on süüdi: kuidas oma mees üle kavaldada ja lahutus võita» autor, advokaat Stacy Schneider. Hiljutise uuringu järgi tunnistasid pooled abieluadvokaadid, et kõnealuseid lepinguid sõlmitakse üha enam.

Need on seaduslikud enamikus USA osariikides ning annavad abielupaaridele võimaluse uuesti kehtestada põhireeglid, mis puudutavad raha, vara ning eelkõige petmist. Näiteks kui naine teab, et lahutusega kaasnev skandaal ei teeks mehe karjäärile head, on tal võimalik end abielus olles rahaliselt kindlustada.

Kuna abielurikkumist puudutavad lepingud on salastatud, pole teada, kas abikaasa nõudis abielujärgset lepingut ka endiselt New Yorgi kubernerilt Eliot Spitzerilt pärast seda, kui mees prostituudiga vahele oli jäänud – vabalt oleks ta võinud seda teha, nii kinnitavad lahutusadvokaadid.

Vaevalt neil abieluvaraleping sõlmitud oli, sest paar abiellus 1987. aastal, mil vähesed sellele mõtlesid. Ent kui skandaal puhkes ja mees olukorda heastada tahtis, võis naine talle tehtu eest kätte maksta.

Palju petmine maksab?

USAs vaieldakse ka selle üle, kas abielurikkumise leppe sõlmimine on oma väärikusele dollarimärgi külge panemine. Lahutusadvokaat Schneider seda ei arva. «Naised saavad kompensatsiooni, sest nende mehed murdsid vannet. Naiste kannatuste ja häbiga võrreldes on see väike võit,» hindab tema ning kinnitab, et loomulikult võivad ka mehed postnup’i hankida.

Tänapäeval on kokkuleppe rikkumise lepingud isegi töö juures mängu tulnud. Näiteks nõuavad riskikattefondid firmaosalusega kõrgesti tasustatud juhatajatelt säärasele lepingule allakirjutamist, mis tagaks selle, et lahutuse korral ei saaks nende abikaasad poole firmaga minema jalutada.
Romantikast on asi kaugel.

Postnup’id on veel vastuolulisemad kui abieluvaralepingud. «Abielulahutuse tingimused lepitakse kokku enne, kui see juhtub, kui see üldse juhtub,» räägib Schneider. «Enamik paare palkavad advokaadid parimaid tingimusi välja nõudma. See on väga närvesööv ja ajab abikaasad riidu.»

Probleemses abielus naisele võib aga see ebameeldivus kasuks tulla. «Iseäranis prominentide abikaasade puhul,» kostab Schneider. «Alandatud naist aitab ikka kõige paremini rikkalt petvalt abikaasalt saadud ilus kopsakas tšekk.»

Artikkel pärineb ajakirja Marie Claire detsembrinumbrist, kust saab teema kohta pikemalt lugeda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles