Avalda arvamust: kes vastutab kondoomi kasutamise eest?

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tervise Arengu Instituudi uuringust selgus, et naised ei julge kondoomi kasutamist nõuda, kartes mehest ilma jääda.
Tervise Arengu Instituudi uuringust selgus, et naised ei julge kondoomi kasutamist nõuda, kartes mehest ilma jääda. Foto: Corbis/Scanpix

Uuringute järgi on naiste seas meestest enam neid, kes juhupartneriga vahekorda astudes kondoomi ei kasuta, põhjuseks tavaliselt valehäbi ja liigne meestele lootmine.
 

Ka ei räägita partneriga kuigi palju suguhaiguste teemal ning ka püsipartneriga võib tekkida olukord, kus usaldus on küll olemas ja kondoomi (enam) ei kasutata, kuid suguhaiguste suhtes pole tegelikult kas kumbki või üks partneritest ennast testinud.

Eriti noorte neidude seas on kondoomiteema ülesvõtmisel valdavaks takistuseks hirm partneri negatiivse reaktsiooni või temast ilmajäämise ees. Kuid ka vanemad naised arvavad sageli, et kaitsevahend peaks mehel endal kaasas olema ning et mees peaks olema ka see, kes selle kasutamise üle otsustab.

Siiski on iga suhe kahepoolne ning vahet pole, kas tegemist on püsi- või juhusuhtega - vastutus enda ja teise inimese tervise ees lasub mõlemal osapoolel. Kahjuks mõeldakse aga sageli pelgalt rasedusest hoidumisele, arvates näiteks, et pillidest piisab. Paraku ei kaitse need suguhaiguste eest.

Mida arvad Sina - kes vastutab kondoomi kasutamise eest? Kas kaitsevahend peaks igaks juhuks kaasas olema nii mehel kui naisel? Kas naiste hirm nõuda meestelt kondoomi kasutamist on põhjendatud?

Tekitab ehk probleeme just see, et naine ei saa ennast suguhaiguste eest ise kaitsta (kui ta just ei kasuta vähem levinud naistekondoomi), vaid peab seda mehelt paluma/nõudma?

Ja kas mehed loodavad liiga palju sellele, et naised võtavad pille ja seega vähemalt soovimatu rasedusega ei tohiks üllatada?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles