Psühholoogid: abiellumine muudab mehed sõbralikumaks ja leebemaks

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Psühholoogid: abiellumine muudab mehed sõbralikumaks ja leebemaks
Psühholoogid: abiellumine muudab mehed sõbralikumaks ja leebemaks Foto: SCANPIX

USA Michigani ülikooli psühholoogide sõnul muudab abiellumine mehed sõbralikumaks ja leebemaks.

Uurijad lisasid, et abielus mehed loobuvad antisotsiaalsest ja kahjustavast tegevusest, kirjutab The Telegraph.

«Uuring näitas, et need mehed, kes olid 29. eluaastaks abiellunud, tegelesid vähem kriminaalse tegevusega, olid vähem agressiivsed ning tarbisid vähem alkoholi,» selgitasid psühholoogid.

Uuringu käigus kerkis üles küsimus, et äkki abielluvadki enamjaolt need mehed, kes ongi vähem agressiivsed. Kuid identsete kaksikute uurimine näitas, et see ei pea paika.

Kui üks meessoost kaksik abiellus, siis ta antisotsiaalne käitumine kahanes märgatavalt. Vallaline kaksik aga jätkas vanal viisil.

«Enne abiellumist ei hooli mehed tihtipeale enda reputatsioonist, pärast abiellumist muutub see neile  tähtsaks,» selgitas psühholoog Alexandra Burt.

Uuringus jälgiti mehi 17. – 29. eluaastani. 60 protsenti katsealustest oli 29. eluaastaks abiellunud.

Uurija Ryan Kingi arvates loobuvad mehed pärast abiellumist agressiivsusest, kuna neil on nüüd rohkem kaotada.

«Mehed veedavad rohkem aega oma abikaasa ja pere seltsist  kui koos sõpradega. See tähendab aga seda, et kui varem võidi sõpradegrupiga igasuguseid kummalisi ja ka keelatud asju ette võtta, siis nüüd need langevad lihtsalt ära,» selgitas King.

Suhteraamatute autori Kate Figesi arvates aitab abielu inimestel nende teravaid nurki maha lihvida.

«Kui sul on kõrval inimene, kes on sinuga nõus paksust ja vedelast läbi tulema, siis ei pea end demonstreerima. See võtab pinge ning tekitab võimaluse olla märgatavalt kenam inimene,» arvas Figes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles