Kas mehe ja naise vaheline sõprus on võimalik?

Esme Kassak
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Uskumus, et mehed ja naised ei saa sõbrad olla, tuleb ajastust, mil naised olid kodused ja mehed käisid tööl. Tänapäeval toetab selliseid sõprussuhteid nii soorollide hägustumine kui ka sarnased huvid ja töö.

Kui naistesõprus tähendab sageli üksteisega mõtete ja tunnete vahetamist, siis mehed kipuvad olema oma tegevuses rohkem grupile orienteeritud, näiteks sportimine, reisimine või muud taolised ühistegemised. Sellest tulenevalt on meestel ka rohkem võita meeste-naiste sõprusest, võib lugeda Psychology Today veebisaidilt.

Vahel mõjuvad aga kurnavalt ka naistevahelised arutamised ja kurtmised, samas kui meestega saab naljatada ja aasida ilma kellegi tundeid riivamata. Suhete spetsialisti dr Kathy Werkingi hinnangul võetakse meeste ja naiste sõpruse puhul omaks rohkem naiste sõprusele omast emotsionaalsust kui meeste tegevustel põhinevat suhtlust.

Sõprussuhte aluseks selged piirid

Tema sõnul ei ole alati teemaks ka seks, kuna seksuaalne orientatsioon võib olla teine, külgetõmbest ei piisa või on kaaslane juba kellegagi suhtes. Sõbrad, kelle vahel tõmme on täiesti olemas, võivad mõista sedagi, et tõsisema suhte jaoks ei pruugi teineteise isikuomadused olla vastuvõetavad. Samuti, kui keegi on olnud aastaid lihtsalt sõber, on teda raske ühtäkki hakata teise pilguga nägema.

Selleks, et mehe ja naise vaheline sõprus toimiks, on suhtespetsialistid soovitanud avatult ja ausalt omavahel selgeks teha, millised on ootused suhtele ja kas seksuaalne atraktiivsus on teemaks, ning kui on, siis kuidas see lahendatakse ja piirid seatakse.

15. oktoobri ETV saates «Mida teie arvate?: Kas sõprus mehe ja naise vahel on võimalik?» leidsid saatekülalised ja ka enamik publikust, et sõprus mehe ja naise vahel on võimalik. Kui aga teemasse süvitsi mindi, siis ilmnes mitmeid eelarvamusi ja probleeme sellega seonduvalt. Mõtet, et mees jalutaks koju (kunagise) sõbrannaga, ei paistnud toetavat ei meeste- ega naisterahvad.

Mehe sõbratarid

Saate ekspert Maaja Kallast rääkis oma pikast abielust meremehega aga seda, et sõbratarid mehel tõepoolest olid, ent kokkulepe oli, et tema ei taha neist kedagi näha. «Mees tuleb alati koju, kui tal on puhas voodi, hea söök, lapsed kasvatatud. Siis ta töllerdab nädal-kaks, aga ta tuleb ikka koju,» kõlas üks tema veendumustest.

Liis Lass seevastu mehe kinnihoidmisse kodu, laste ja koristamisega ei usu. Ainuüksi sellistel alustel loodud suhe on tema hinnangul hukule määratud. Ka ei suhtunud Lass hästi mehe sõbrataridesse. Kas sõpruse taga vastassoo esindajaga peitub midagi enamat, sellest saavat Lepajõe arvates iga arukas naine aga intuitiivselt aru.

Seda, et mehel on sõbratar, on psühholoog Speli Kõuhkna sõnul selle pärast raske aktsepteerida, et kõige rohkem siin maailmas armastame me iseennast ja veel parem, kui poleks kedagi, kes tuleks meiega võistlema.

Kriteeriumiteks kirg ja ürginstinktid

Kõuhkna tõi sõpruse ühe piirina välja kire. Tema sõnul võib sõprusest rääkida, kui ei ole kirge ega seksuaalsuhteid, küll aga lähedus ja ühised huvid, sarnane maailmataju, huumor. «Kirg kuulub juba mingi muu suhtlusvormi juurde, mitte sõpruse juurde,» ütles ta.

Sõprus mehe ja naise vahel saab vabalt olla, kui puudub see miski, mis tõmbab, ent muud toredad asjad on olemas, arvas Speli Kõuhkna. Saates kostis ka arvamus, et sõprussuhe mehe ja naise vahel osutub võimalikuks siis, kui seksuaalsed suhted on rahuldatud või kui partner on gei.

Alex Lepajõe tõi sellest piirist rääkides mängu vanuse. «Kui oled 20 ja 30 vahel, siis võib-olla tõesti vaatad iga naist kui seksuaalobjekti, ja see tuleneb puhtalt hormoonidest ja evolutsiooniseadus dikteerib selle,» arvas ta.

Sama meelt oli ka endine tantsija Jaak Põldma, tuues näite, et kui panna ühise eesmärgi nimel tegutsema 40-50-aastased, siis nad saavad sõpradeks, samas kui noorte puhul võib sellises grupis areneda seksuaalse alatooniga suhteid.

Sõber võiks olla oma naisega

Saatejuhi Maire Aunaste küsimusele, kas seksika naisega on sõprus võimalik, oli Alex Lepajõe kindel, et on. «Sa ei saa naisega midagi rohkemat olla, kui tema tahab,» leidis ta. Kui aga naine sobib «välimuse ja lõhna» ja kõige muu taolise poolest, siis hakkavat tema sõnul tööle ürgne instinkt, mis sõltuvat jällegi mehe east.

Alex Lepajõe tõi välja lisaks selle olulise nüansi, et oma naisega võiks kohe suhte algusest saati sõber olla. Ka Liis Lass arvas, et mehel võiks naise näol sõber olemas olla ega tarvitseks sestap aseainet otsida.

Lass ütles, et tema ei usu mehe ja naise vahelisse sõprusse. «Kui peaksin mehes, kes on mu sõber, hindama kui kena andekas ja tore ta on, siis ma võtan ta meheks,» tegi ta järelduse ning oli üsna veendunud, et ei oska meessõbrale ennast sama palju avada, nagu südamesõbrannale, äärmisel juhul mõnele geile.

Maaja Kallast arvas ühe pinnasena meeste ja naiste sõpruseks olevat ka sellist olukorda, kui mees ei leia vastuarmastust, aga naine talle ikkagi nii väga meeldib, et tahab tema vaimset lugupidamist. Selline sõprus kestvat elu lõpuni.

Tähtis on usaldus

Aleks Lepajõe leidis, et mehe ja naise sõprussuhete seadmise piirid on kreenis meeste kahjuks. Kui naine tahab olla lihtsalt sõber, siis võib, aga kui mees, siis arvatakse, et tal on ilmtingimata midagi muud mõttes. Lisaks rõhutas ta usalduse tähtsust paarisuhtes – kui seda ei ole, pole ka suhet, rääkimata muude sõprussuhete võimalikkusest.

Teadmised, kuidas teisega koos elada ja arvestada, ei tule iseenesest. Kui teha selgeks, kas partner näeb asju samamoodi ja sõprust ei reeda, siis ei olegi probleeme, arvas Liis Lass. «Üks terve suhe seisab usalduse peal - kui see usaldus ära lõpeb, lõpeb ka abielu ja lõpeb ka sõprus,» ütles Jaak Põldma kokkuvõtteks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles