Depressioon võib tõsta diabeediriski ja vastupidi

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Värske uurimuse kohaselt suurendab depressiooni haigestumine diabeedi tekkeriski ja vastupidi.

Harvardi ülikooli rahvatervise kooli uurimus hõlmas 65 381 naist vanuses 50–75 eluaastat. Naisi kontrolliti 1996. aastal ning järgmise kümne aasta jooksul diagnoositi esmakordselt teise tüübi diabeet neist 2844-l ja depressioon 7415-l, vahendab kliinik.ee.

Depressiooni põdevatel naistel ilmnes 17 protsenti suurem tõenäosus diabeedi tekkeks – isegi siis, kui teadlased olid välistanud kõik ülejäänud ohutegurid, näiteks ülekaalulisuse ja istuva eluviisi, kirjutab WebMD.

Antidepressante võtvatel depressiivsetel naistel oli aga tervelt 25 protsenti suurem diabeedi tekke tõenäosus kui naistel, kellel depressiooni üldse ei esinenud.

Samuti selgus, et diabeeti põdevatel naistel oli 29 protsenti suurem tõenäosus depressiooni ilmnemiseks isegi siis, kui võeti arvesse muud depressiooni riskitegurid, ja insuliini manustavatel naistel oli 53 protsenti suurem tõenäosus depressiooni tekkeks kümneaastasel uurimisperioodi jooksul.

Kuigi seose taga võivad olla ka liikumisharjumused ja kehamassiindeks, ei vii see teadlasi seose põhjusele lähemale.

Depressiivsetel inimestel on kõrgem stressihormoonide, näiteks kortisooli tase, mis võib tekitada probleeme glükoosi või veresuhkru tasemega, tugevamat insuliiniresistentsust ja kõhurasva kogunemist, mis kõik on diabeedi riskitegurid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles