Seitse soovitust, kuidas elust viimast võtta

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kas unistuste täitmiseks on paigas kindel kurss? Või loodad, et juhus näitab suuna kätte?

Kui oled rutiini kinni jäänud, annavad õnneeksperdid nõu täisväärtuslikult elamiseks, kirjutas LifeScript.com.

Ära püüa õnne osta

Kas oleksid õnnelik, kui saaksid endale sada paari uusi kingi või otse tehasest tulnud BMW? Algul võib-olla tõesti, kuid aja möödudes «tahaks enamat, suuremat, paremat ja erinevat lõputust moevalikust,» selgitas psühholoog Alan Gettis. Täiusliku riideeseme soetamine äratab aju naudingukeskused, kuid see tunne kaob.

Kui usud endiselt, et raha tagab rahulolu, kaalu järgneva uuringu tulemusi: Illinoisi ülikooli eksperimendist selgus, et Ameerika 400 jõukamat inimest olid sama õnnelikud, kui Ida-Aafrika suguharu liikmed, kuigi nende rikkuse tase erines drastiliselt. Ehk siis – raha eest õnne ei osta.

Korralda tüdrukuteõhtuid

Üksildus on eluohtlik seisund, mis võib tõsta südamehaiguste ja depressiooni riski. Seega ennetab sõpradega suhtlemine stressi ja vabastab rahustavate neurotransmitterite tulva. Ehk sellepärast ongi naised sajandeid kokkusaamisi korraldanud. Motivatsioonikõneleja Rebecca Radcliffe sõnul tajutakse instinktiivselt suhtlemise kasulikku mõju.

Lähedase sõprusringi olemasolu tuleb kasuks, kuid oluline on suhelda ka inimestega väljaspool gruppi. Radcliffe kinnitusel tõstavad kõik positiivsed kontaktid meeleolu, olgu nendeks jagatud naeratused või vestlused naabriga.

Vasta looduse kutsele

Suundu loodusesse – see alandab stressitaset, tugevdab immuunsüsteemi ja pakub õndsat rahu. Kui ei suuda aega leida nädalalõpul maale sõitmiseks, tuleb kasuks ka jalutuskäik pargis või aias (botaanikaaias) veedetud pärastlõuna. Isegi läbi kontoriakna puudega ääristatud tänava või sinise taeva silmitsemine tõstab tuju ja produktiivsust.

Hinda väikeseid rõõme

Täna hommikul ärkasid tõenäoliselt kellahelina peale, et õigeks ajaks tööle jõuda. Kui antud mõte suurt rõõmu ei paku, siis võiksid mõelda, mis oleks juhtunud, kui äratuskell poleks helisenud. Oleksid ilmselt hiljem üles tõusnud, uksest välja tormanud, vajalikud materjalid koju unustanud ning korratu soengu ja riietusega kontorisse jõudnud. Veel hullem - mis siis, kui polekski ärganud?

Tavalisel päeval läheb miljon asja korda, sõnas Gettis. Dušist jookseb soe vesi, lemmik hommikusöök seisab kapis, auto käivitub korralikult ja arvuti läheb tööle. Ta märkis, et tegutseme tihti masinlikult ja ei hinda head enda ümber. Inimloomusele on omane jääda maanteel toiminud õnnetust uudistama, kuid halbade asjade otsimise asemel võiksime hinnata käega katsutavaid positiivseid.

Järgi enda kirgi

Kired sütitavad ja hoiavad meid liikvel, sõnas Gettis. Vahel oleme enda igapäeva eludes nii kinni, et kaotame sihi silme eest. Kui nii, siis tasub vaadata lapsepõlve – mida armastasid noorena teha? Mis ringidest võtsid keskkoolis osa? Millal tundsid end viimati tõeliselt õnnelikuna ja mida tol hetkel tegid? Vastused aitavad taasavastada enda kirgi.

Rohkemate ideede ammutamiseks koosta nimekiri oskustest, mida oled alati õppida soovinud ning tee see ära. Loomingulise poole valla päästmine täidab Radcliffe sõnul isu, mida muudmoodi rahuldada pole võimalik.

Andesta endale

Lennukites on kehtestatud kaasavõetavale pagasile kaalupiirangud. Kahjuks ei saa me seada limiiti enda emotsionaalsele koormale. Mineviku vigadest kinni hoidmine takistab meid olevikus õnnelik olemast. Endale andestamise võti seisneb möödaniku mõistmises ja aktsepteerimises ning vigadest õppimises.

Kuidas on need sind targemaks ja tugevamaks muutnud? Kasuta mineviku õppetunde, et tänasel päeval paremaid valikuid teha. Andestamine on protsess ning võib võtta kuid, kui mitte aastaid. Kuid vahepealsel ajal võiks keskenduda olevikus elust rõõmu tundmisele, tähendas Gettis.

Ela antud hetkes

Kohtumised, üritused või puhkepäev võivad palju rõõmu pakkuda. Kuidas on aga ülejäänud ajaga, mille veedad tööl või toimetades. Kui elamiseks on kalendris koht loovutatud vaid üksikutele päevadele, siis pole lugu kiita.

Enamus aega elust kulub näiliselt tühistele tegevustele – kas siis tankimisele või poejärjekorras seismisele. Sageli laseme need hetked käest, kuna arvame, et need on elus tähtsusetud. Sellise suhtumisega raiskame 80 protsenti enda elust, märkis Gettis. Ta selgitas, et kui peaks midagi universumi võtme taolist eksisteerima, siis on selleks kohalolek antud hetkes – siin ja praegu.

Milles seisneb hetkes elamise saladus? Gettise raamatus («The Happiness Solution: Finding Joy and Meaning In An Upside Down World») seisab: Zen-meister lamas surivoodil. Üks tema jüngritest mäletas õpetaja kiindumust teatud kooki ning asus selle otsinguile. Ta jõudis maiuspalaga tagasi ning meister naeratas ja näksis veidi kooki, jõudes iga hetkega surmale lähema. Tema õpilased küsisid, kas tal on veel viimaseid sõnu ning vastus oli jaatav. Jüngrid kummardusid lähemale, et mitte ühestki sõnast ilma jääda. Mees lausus: «Küll see kook on alles maitsev.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles