Kolm soovitust, kuidas muuta pasta eriliseks

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pasta.
Pasta. Foto: Valio

Praeguste külmade ja kõledate ilmade korral isutavad veidi rammusamad ja toekamad toidud, mille seltsis õdusaid talveõhtuid nautida. Sellistesse hetkedesse sobib ideaalselt eestimaalaste toidulaual kindlalt kanda kinnitanud Itaalia rahvusköögist pärit pasta, mis võlub oma lihtsuse ja ahvatlevate maitsetega. 

Pastaroa maitsebuketi kujunemises on võtmeroll pasta ja juustu kreemises kombinatsioonis, mille vaimus jõudis Valio ja tippkokk Koit Uustalu koostöö tulemusena hiljuti poelettidele spetsiaalne riivjuust pastale. Koit Uustalu jagab seoses sellega põnevaid soovitusi, kuidas muuta argine pasta tavapärasest erilisemaks nii lihtsamate võtete kui ka veidi julgema lähenemisega.

Lihtsuses peitub võlu

Ehkki pasta pakub loendamatul hulgal võimalusi paljude erinevate toiduainete kombineerimiseks, piisab maitsemeeli paitava roa valmistamiseks ka väheste koostisosade lisamisest. Katseta näiteks pastat pestoga ja puista roog serveerides üle külluslikus annuses riivjuustuga, või sobita pastas kokku pardiliha, mandlid ja päikesekuivatatud tomatid. Võluvalt lihtsa koosluse saavutad ka siis, kui kombineerid pasta oliiviõli, tšilli, küüslaugu ja piinia pähklitega. Praegusel gripihooajal kata laud pastaga ingverikastmes, mis tugevdab immuunsüsteemi ja aitab organismil viirustele paremini vastu seista. 

Rõõmusta külalisi ahjupastaga

Ahjupasta on imemaitsev ja kiiresti valmiv roog, mida on ideaalne nautida nii sõprade kui ka pere seltsis. Sellel on keedetud pastast erinev tekstuur ja ahjukuumuses ahvatlevalt kuldse jume saavutanud juustukiht, mis lisab roale soolakust ja head aroomi. Juustu parimad omadused tulevadki välja erinevates ahjuroogades, kus kuumade temperatuuride mõjul muutub juustu maitse ja aroom tugevamaks. Ahjupasta koostis pakub igale kokkajale lõputult mänguruumi – proovi erinevaid kastmeid, lisa helde käega tervislikke köögivilju, katseta nii kala, linnu- kui ka loomaliha erinevate kombinatsioonidega.

Improviseeri pasta koostisosadega

Kui soovid avaldada sõpradele või perele muljet millegi sootuks uuega, siis lähene kokkamisele loovalt ja katseta pastat koos erinevate magusate toiduainetega. Lisa pastaroale näiteks ananassi, maasikaid või muid marju, eriti julged saavad kostitada maitsemeeli aga sootuks šokolaadipastaga! Sööjates tekitad elevust kindlasti ka siis, kui tood lauale natukene patuse penne alla vodka ehk pasta, millele on valmistamise käigus lisaks köögikoorele, purustatud tomatitele, sibulale ja muudele koostisosadele lisatud ka tilgake viina. Serveerides pasta kõrvale ohtralt värsket salatit, kostitad sööjaid võluvate maitsete ja tervisliku toiduelamusega samaaegselt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles