Kuidas partner kuulama panna?

Esme Kassak
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Lahkhelide korral paarisuhtes on oluline asjust rääkida, ent ühist keelt pole alati sugugi nii lihtne leida, seda enam, et mehed ja naised kuulevad erinevalt.

Kümne aasta tagune CNN vahendatud uuring näitas, et mehed kasutavad kuulamisel vaid üht ajupoolkera, samal ajal kui naised kasutavad mõlemat. Uuringuga seotud teadlaste sõnul ei saavat selle põhjal aga järeldusi teha selle kohta, kas naised on siis ka paremad kuulajad - pigem näitab see kuulmisprotsessi erinevust.

Rahvusvaheliselt tunnustatud naiste tervise spetsialist, professor Marianne J. Legato soovitab raamatus «Miks mehed ei mäleta ja naised ei unusta?» partneriga suhtlemisel arvestada sellega, et mehed ja naised võivad mõista ja tõlgendada öeldut aju iseärasustest tingitult erinevalt.

Juba vastsündinuna interpreteerivad ja töötlevad tüdrukud helisid poistest paremini, hiljem, tõsi, see ühtlustub. Erinevus avaldub ehk teravamalt jälle, kui mehed on saanud 35-aastaseks, sest siis pidavat uuringute põhjal nende võime kõnet mõista ja töödelda taanduma hakkama, samas kui naisi ohustab see alles pärast menopausi.

Marianne J. Legato annab oma raamatus nõu, kuidas partner ennast kuulama panna. Positiivne algus, selgus ja konkreetsus, õige ajastus – need on nõuanded, mida tasub tegelikult meeles pidada ka mitte ainult meestega suheldes.

1. Äratage tema tähelepanu

Kuna meestel on naistega võrreldes raskem kuulata, tuleb kõigepealt äratada nende tähelepanu. Legato soovitab anda mõista, et soovite rääkida millestki olulisest. Üheks heaks nipiks, mida ei tohiks siiski üle ekspluateerida, on paluda abi või küsida nõu. Juttu alustades on oluline alustada positiivselt, mitte etteheidetega.

2. Valige aeg, mis sobib teile mõlemale

Alati ei pruugi partnerile sobida aeg, mil vestluse üles võtate. Siis tasub kokku leppida uus aeg. Samuti tasub sobiva aja leidmisel tervet mõistust rakendada – kell kolm öösel ei kujune vestlus ka lastega nii konstruktiivseks kui hommikulauas, arvab Legato. Samuti leiab ta, et kui ei oota ega nõua kaaslaselt isetut andumist, saab oma tahtmise palju tõenäolisemalt.

3. Ärge püüdke kiskuda teda käsiloleva juurest eemale

Mehed ei suuda sarnaselt naistega mitme asjaga korraga tegeleda. Meesterahva tähelepanu on üsna mõttetu püüda, kui ta vaatab telekat, teeb midagi arvutis või loeb. Sageli võib aidata keskkonnavahetus, et kodused häirivad tegurid ei segaks jutuajamist. Sama võtet soovitab Legato ka tööl kolleegide puhul – kohavahetusest võib olla palju abi.

4. Kui midagi tahate, siis küsige

Vestlust alustades andke kuulajale täpselt teada, mida tahate, see aitab tal reageerida teie ootustele vastavalt. Alati ei soovigi te lahendust, vaid lihtsalt, et teid ära kuulataks. Kui tahate aga, et mees midagi teeks, siis sõnastage oma soov selgelt ja kokkuvõtlikult.

5. Öelge seda, mida mõtlete

Mehed ei suuda mitteverbaalseid väljendusvahendeid nii hõlpsasti lahti mõtestada kui naised, eriti jäävad nad hätta näoilmete tõlgendamisega. Seda laadi väljendust kasutavad naised aga palju. Legato soovitab välja ütelda, mida mõtlete. «Mul oli kohutav päev!» võib tema soovitusel selgem olla kui lihtsalt mossitamine.

6. Ärge kalduge teemast kõrvale

Konfliktisituatsioonis võib naisterahvas muutuda märksa emotsionaalsemaks. Kui ka tüli juba lahendatud, võib olla naisel raske leppida, soovides teisi, vanemaid probleeme üles kiskuda. Legato soovitab pingutada, et jääda käsiloleva juhtumi raamesse ega mürgitada suhet seikadega minevikust, mida enam muuta ei saa.

7. Rääkige sellest, mis vestluskaaslast huvitab

Mehi ja naisi võivad huvitada hoopis erinevad teemad. Üks asju, mida saab selle silumiseks ette võtta, on kohandada jutt inimesele, kellega vestleme. Tööst rääkides saab alati leida sellised vaatenurgad ja teemad, mis pakuvad huvi ka partnerile.

Armusuhetelt oodatakse Legato hinnangul ja kogemuse põhjal patsientidega palju, samas kui parimalt sõbralt ei nõuta kõike. Mõned jututeemad tuleks tema soovitusel jätta sõbrannadele ka, mitte kõiges oodata mehe huvi ja selle puudumisel siis pettuda.

Legato tähtsustab abieluväliseid sõprussuhteid, soovitades sõpru abielludes mitte unarusse jätta. Vastasel juhul ei saa kannatada mitte ainult sõprus-, vaid ka romantilised suhted, lõpptulemusena ka naine ise emotsionaalsel ja vaimsel tasandil.

Artikli kirjutamisel on kasutatud Marianne J. Legato raamatut «Miks mehed ei mäleta ja naised ei  unusta?» (Eesti Ajalehed 2010).

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles