Uuring: enamik Facebooki-sõprustest on tähtsusetud

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Instagrami, Facebooki ja Twitterit kasutades võib kergesti tekkida tunne, et mida rohkem järgijaid ning «sõpru» sul on, seda parem. Aga kas oled kunagi mõelnud, kui paljud neist inimestest on tegelikult sinu sõbrad?

Antropoloog Robin Dunbar viis läbi uuringu, et leida sellele küsimusele vastus. Dunbar küsitles 3375 Facebooki kasutajat vanuses 18-65. Selgus, et keskmiselt on inimestel Facebookis 150 sõpra, ent vaid 28 protsenti neist inimestest peetakse oma tõelisteks sõpradeks ja kõigest 4 protsenti on neid, kellele helistatakse siis, kui on vaja abi, kirjutab Brit.co.

Dunbar täheldas sedagi, et neil, kes kasutavad sotsiaalmeediat väga agaralt, pole tegelikult reaalses elus rohkem sõpru kui tagasihoidlikumatel kasutajatel. Nende postitustest ja käitumisest sotsiaalmeedias võib jääda mulje, et nad on väga suure sõprusringiga, pole see tegelikult tõsi.

Dunbari uuringust selgus, et Facebook ei aita sõprussuhetel õitsele puhkeda, pigem aitab sotsiaalmeedia hoida neid sidemeid, mis muidu hääbuksid. Näiteks ilma Facebookita ei suhtleks sa võib-olla üldse oma endiste klassikaaslastega, kuid tänu sotsiaalmeediale saad nende tegemistega kursis olla. 

Kui paljude Facebooki sõpradega sina reaalses elus suhtled?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles