Kümme põhjust, miks naeratamine on kasulik

Dagmar Lamp
, naine.postimees.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pathermedia / Scanpix

Naeratus ei näita vaid su head tuju, see on ka positiivse ellusuhtumise märk. See tõmbab inimesi ligi ja muudab ka teiste päeva paremaks.

Bright Side koostas nimekirja põhjustest, miks naeratamine on tõeliselt kasulik.

  1. See tekitab usaldust. Kõik on väljas vaid iseenda eest, seega kuidas me teame, keda usaldada? Üheks signaaliks, et oled usaldusväärne inimene, on naeratus. Siiras naeratus annab teistele teada, et meiega tasub koostööd teha. Üks uuring lausa kinnitas, et naeratavate inimeste usaldusväärsus tõusis teiste silmis 10 protsenti.
  2. Sinusse suhtutakse leebemalt. Kui inimesed on hakkama saanud mingi pahandusega, nad sageli naeratavad. Kas see aitab neil karistusest kergemalt pääseda? Üks uuring tõestas, et kui keegi on rikkunud reegleid, aga pärast naeratab, kipume me temasse leebemalt suhtuma.
  3. Leevenda sotsiaalseid fopaasid. Unustasid kallimale tähtpäeva puhul kingituse osta? Tähtsal koosolekul läheb kolleegi nimi meelest? Kui oled korraldanud sotsiaalse fopaa, on esimene reaktsioon piinlikkus. Ühe uuringu kohaselt aitavad häbelikud naeratused, millega me oma piinlikkustunnet väljendame, meil fopaast üle saada ning teised andestavad meile kergemini.
  4. Naerata või tunned end pärast halvemini. Vahel naeratame viisakusest, sest teistmoodi võiksime haavata teise poole tundeid. 1997. aastal tehti uuring, kus inimestel paluti teise inimese headele uudistele reageerida tuima näoga ning kõik osalenud kinnitasid, et tundsid end hiljem kohutavalt. Seega: naeratada tasub juba seetõttu, et hiljem me kahetseksime, kui seda ei tee.
  5. Naera valu minema. Naeratamine on üks viis leevendada keerulise olukorra pinget. Isegi, kui tegemist on sunnitud naeratusega, paraneb sellest meie tuju.
  6. Naerata, et näha suuremat pilti. Kui me oleme pinges ja närvilised, kipume me liialt keskenduma ühele asjale ning ei näe enam suuremat pilti. Et viia asjad taas perspektiivi – naerata. Ka seda naeratuse toimet on kinnitanud uuring. Inimesed, kes naeratasid, said paremini hakkama puude taga metsa nägemist nõudvate ülesannete lahendamisega.
  7. Nii tõmbad ligi vastassugupoolt. Naise naeratusel on meeste üle suur võim – ühe uuringu järgi lähenesid baaris mehed naeratavatele naistele 60 protsenti suurema tõenäosusega kui neile, kes vaid silmsideme lõid.
  8. Varjad oma salajasi arvamusi. Varem arvati, et siirast naeratust (mida on näha ka silmist) ei ole võimalik teeselda, kuid viimatised uuringud lükkavad selle arvamuse ümber. Seega on naeratust võimalik kasutada selleks, et oma tõelisi tõekspidamisi peita, kuid tasub meeles pidada, et naeratust on siiski väga raske teeselda ning see peab olema õigesti ajastatud.
  9. Tõmbad ligi raha. Naeratuse on väärtus, nii on näiteks uuritud et naeratavad ettekandjad saavad rohkem jootraha. Samas võib «töönaeratus» olla emotsionaalselt väga kurnav, seega ettevaatust!
  10. Naerata ja maailm naeratab koos sinuga. Kui sina naeratad, naeratab teine inimene automaatselt sulle vastu. Seda nähtust on uuritud ning leiti, et päris alati see nii küll pole – vastu naeratab umbes 50 protsenti inimestest.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles