Ehe Eesti ehe

Kristina Herodes
, moetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Ehtimine on inimese loomulik vajadus ja lihtsaim võimalusi eneseväljenduseks! Ehe pole aga suvaline element, see peab olema aus, hingega loodud ja kandjaga harmoonias. Kuidas sellist leida? Heidame pilgu Eesti ehtekunstimaailma säravaimatele noortele talentidele. Nende aus ja piirideta loovus võib olla heaks lähtekohaks, et leida oma enda ehe. Kui kellegi looming sind kõnetab, kliki kunstniku nimele - jõuda otseteed temani.

Foto: Disainerid ja sõbrad
Foto: Disainerid ja sõbrad

Sofia Hallik

Minu jaoks on ehte olemus ohjeldamatuse ja anarhia alge. Intuitiivne arusaam ehtest kui vabadusest, kui puhtast potentsiaalist, toetuspunkti ja aluse puudumisest. Ehe on mõistetav kui sisemine rahutus, erutus ja tung.

Materjalidest köidab mu tähelepanu kumm, sel on hämmastavad omadused, see võib välja näha kui klaas või kristall, kuid on oma puudutuses üllatav ja intrigeeriv.

Ehe on minu jaoks revolutsioone ja radikaalne meetod, mis võimaldab mul paremini edasi anda täiuslikkuse ideed, mida ma oma doktoritöös uurin. 

Ehe ei ole piiratud. See pakub emotsionaalset ja intellektuaalset naudingut igas etapis loomisest kandmiseni. Armastus ehte vastu ei ole samuti piiratud.

Sofia Halliku ehted leiab disainipoodidest Tali, ItOutfit, Siison  ja Estonian Design House. Vaata lisa: cargocollective.com/somajewellery

Foto: Disainerid ja sõbrad
Foto: Disainerid ja sõbrad

Mihkel Kaarma

Näen end ehtemaailmas alkeemikuna – idee küpseb läbipõletamise ja puhastumise protsessis, et jõuda kõige kullalähedasema tulemuseni. Püüdlen karske vormi ja esteetilise täiuse poole, kuid väldin teadlikult kindlat stiili. Tahan olla hästi avatud uutel võimalustele, materjalidele, tehnoloogiatele. Mitte et ma pelgaks puitu, kive ja kulda, kuid mind paeluvad ka 3D võimalused. Oma filosoofia järgi tahaksin pakkuda inimestele võimalikult taskukohast disaini, et igaüks saaks kanda killukest ilu endaga iga päev kaasas.

Ehtesse jääb looja vaimuseisund ja isiksus, negatiivsel töötada ei saa. Samas on loomeprotsess mulle kui palve või meditatsioon, mida inimesena vajan tasakaalus püsimiseks.

Mihkel Kaarma ehted saab imetleda A-galeriis, Les Petites ja Krunnipea butiigis. Vaata lisa: facebook/KaJejewellery 

Foto: Disainerid ja sõbrad
Foto: Disainerid ja sõbrad

Kristiina Kibe

Ehtekunstnikuna inspireerib mind unikaalsete ehete valmistamine, elust enesest meie ümber. Ma ei tee oma töödest koopiaid. Iga tööga algan sealt, kuhu eelmiste tööde tegemisel pooleli jäin. Materjalina on lemmikuks ammendamatute võimalustega metall. Minu jaoks pole see vaid külm ja raske, oma ehetes muudan tihti metalli sametiseks, kergeks. Minu ehted ei ole igapäevaseks kandmiseks, vaid selleks, et vaatajale midagi jutustada. Kristiina Kibe ehtekunsti leiad gram.ee.

Foto: Disainerid ja sõbrad
Foto: Disainerid ja sõbrad

Kätrin Beljaev

Minu looming kujuneb orgaaniliselt ja sisetundest lähtuvalt. Üritan vältida kordustel põhinevat disainiprotsessi, loon iga eseme uuesti. See tagab iga ehte unikaalsuse. Mind improviseerivad orgaanilised materjalid, mida on põnev asetada ebatavalistesse kontekstidesse. Näiteks Kreeka kitsede sarved või Kanaari saarte päikesepõlenud klaasikillud omandavad Eestisse tooduna hoopis uue tähenduse. Olen vaimustunud mustadest ehetest mustadel rõivastel.

Kätrin Beljaevi ehtekunsti leiad katrinbeljaev.info ja autori nime järgi facebookist. Lisaks Tallinnas Les Petite disainipoes, Tartu Disainimajas ning Siison.ee veebipoest. Rõivad Krete Beljaevi ja Manni Aia kollektsioonist "Must Joon".

Foto: Disainerid ja sõbrad
Foto: Disainerid ja sõbrad

Linda al-Assi

Õhulisus on minu stiili läbivaks tunnussõnaks, nii füüsilises kui kontseptuaalses mõttes. Mind inspireerivad sõnad, laused. Enamasti tuleb mulle pähe ehte pealkiri ja siis ehitan selle ümber vormi. Üks mu lemmikmaterjale on kindlasti kuld ja seda eelkõige füüsiliste omaduste pärast – tugev ja vastupidav, seda saab töödelda väga peeneks ja kergeks. Üks mu isikupärasemaid töid on kahepoolsete kõrvaehete seeria. Ehetel pole praktilist väärtust, kuid need teevad inimese õnnelikuks.

Linda al-Assi tööd leiad lindaalassi.tk, omaasi.ee, gram.ee.

Foto: Disainerid ja sõbrad
Foto: Disainerid ja sõbrad

Marita Lumi

Olen kontseptuaalne ehtekunstnik, sest usun, et väikesed ehted kannavad suuri tähendusi. Mind inspireerivad suuresti loodusest pärit motiivid ja narratiivid. Meeldib kujundada omanäolisi ehteid, neid vastavalt tellijale üles ehitada. Olen erinevate tööriistade ja materjalide suur austaja. Uus ja huvitav lemmik on galvanoplastika.

Marita Lumi ehted leiad saiadoharpa.com, gram.ee ja facebook/maritalumijewellery.

Foto: Disainerid ja sõbrad
Foto: Disainerid ja sõbrad

Miikael Danieljants

Olen tavaline tüüp kunstnike perekonnast, kes ei tahtnud alguses kunstiga mitte mingit pistmist teha. Ometi sai ehtekunstist lahutamatu osa mu elust ja ka elukaaslane valis hiljem sama eriala. Kunst on nakkav!

Eesti Kunstiakadeemia olen ehte- ja sepakunsti töökodade juhataja ja samal ajal tegelen enda loomingulise arendamise ja tellimustööde valmistamisega. Kohe-kohe on meil väikese kunstnikegrupiga valmimas ühine töökoda – hoidke silm peal!

Foto: Disainerid ja sõbrad

Miikael Danieljantsi ehted leiad facebook/Miikael-Danieljants-Jewellery.

Foto: Disainerid ja sõbrad

Merle Kasonen

Olen minimalistlik ja lakooniline, teinekord jällegi üpris narratiivne, ehkki ka siis üritan vähesega öelda võimalikult palju. Palju ideid tekib protsessi käigus käte ja materjali vahelistest dialoogidest. Armastan väärismetalle, puitu, kive, mida on ehtekunstis põhjusega läbi aegade kasutatud. Ainest oma loomingus ammutan inimestest, kellele ehted mõeldud on.

Merle Kasoneni tööd leiad: merlekasonen.ee, facebook/ MerleKasonenJewellery ja gram.ee.

Foto: Disainerid ja sõbrad
Foto: Disainerid ja sõbrad

Darja Popolitova

Ma loon ehteid, mis väljendavad minu armastuse selge siluettide ja sensuaalsete vormide vastu. Ehetes on talletatud emotsioonid – enesekindlus, uhkus ja erutus.  Mind haarab recycling’u idee – kasutasin ehete loomiseks näiteks retrokahvleid, kuid  töötan ka traditsiooniliste materjalidega, nagu hõbe, kuld, obsidiaanid ja granaadid. Olen inspireeritud kaasaegse naise ja mehe loost – armastus, sugu ja seksuaalsus on need ideed, mis annavad mulle vaimukütust.

Darja Popolitova loomingu leiab popolitova.com ja disainipoodidest Les Petites ja Disaini Maja.

Foto: Disainerid ja sõbrad

Triin Pukk

Uusi mõtteid ehteloomingu jaoks kogun kaua ja põhjalikult. 2014. sügisel toimus mu esimene isikunäitus «Piece by Piece». Mulle meeldib töötada erinevate metallidega, mind võlub patineerimine – intrigeeriv mäng, kus keemiavõhikust kunstnik üritab balansseerida soovitud tulemuse ja teadmatuse vahel. Ehtekunst on adrenaliinirikas, töö ja lõbu käsikäes.

Triin Puki tööd leiad A-galeriist ja facebook/triin.pukk.5

KURAATOR TANEL VEENRE (Rahvusvaheliselt tunnustatud ehtekunstnik ja Eesti Kunstiakadeemia professor)

FOTOD DISAINERID, KEN OJA, ANDRI ALLAS, KAAREL SIKK, HIROHISA KOIKE, REMU FADI ASSI-PUNAK, MAREK MÄEMETS

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles