Üksteist viga, mida võid kolmekümnendates lootusetult kahetsema hakata

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Noore ja kogenematuna tasub ikka kuulata vanemaid, kellelt on üksjagu õppida. 30. eluaastates on ühte-teist juba üle elatud ja juba saab öelda, mida oleks võinud nooremana teisiti teha. 

Business Insider vahendab Redditist kolmekümnendatesse jõudnute soovitusi ja nõuandeid noortele selle põhjal, mida nad oma elus enim kahetsevad.

Põdemist selle pärast, mis peaks juba olemas olema. Kolmekümnendates tunned ühiskonna survet teatud näitajate suhtes veelgi tugevamalt kui kunagi varem, aga ära lase end sellest heidutada. Võib-olla põed, et sul pole ikka veel soetatud oma kodu, pole lapsi/abielu/stabiilset karjääri jne. Ära mõtle nendele ootustele ja naudi elu sellisena, nagu see praegu on. Sa ei ole teistest kuidagi kehvem ainuüksi seetõttu, et su elujoon ei vasta mingile üldisele normile. 

Vanemate ignoreerimist. Sagedasti avastatakse kolmekümnendates suure kahetsusega, et vanemad on liiga vanad või haiged selleks, et nendega saaks koos midagi aktiivset ette võtta. Lihtsaid asju nagu koos jalutamist, reisimist või isegi pikki jutuajamisi oleks võinud rohkem ette võtta siis, kui vanematel oli selleks veel jaksu ja vaimuteravust.

Töö esikohale seadmist. Jäta meelde: kui sinu jaoks on töö kõige tähtsam, võid seda hiljem rängalt kahetseda. Veeda rohkem aega koos nende inimestega, keda armastad, sest just need on hetked, mida tagantjärele enim hindad.

Negatiivsete inimestega suhtlemist. Noorem inimene on tihti ebakindel ja seda ka suhete puhul. Isegi kolmekümnendates võid leida, et su lähedal on inimesi, kes mõjuvad sulle tegelikult halvasti, kuid suure tõenäosusega hakkad vanemaks saades oma sõpru hoolsamalt valima. Ära raiska oma aega inimestele, kes ei pea sinust lugu.

Arvamist, et kolmekümnesed on vanad. Ei, kolmekümnendad eluaastad ei ole mingi kõrge iga, kus teatud tegevused oleks keelatud või kohatud. Suure tõenäosusega avastad sama ka neljakümnendates, viiekümnendates jne. Vanemaks saamine ei tähenda seda, et elu oleks läbi.

Enda vajaduste kõrvalejätmist. Võimalik, et pead kellegi teise tahtmisi enda omadest olulisemaks. Jäta järele! Sa võid seda hiljem kõvasti kahetseda, et oled pidevalt endale midagi keelanud ja loobunud elu nautimisest. Milline ajaraisk! Ära jäta oma unistusi unarusse, ka sina oled tähtis. 

Keha unarusse jätmist. Mida kauem sa venitad, seda raskem on sul endale tervislikku elustiili külge harjutada. Kohtle oma keha vääriliselt juba praegu.

Riskide vältimist. Kunagi ei tea, milliseid võimalusi võib elus ette tulla, kui sa kõike kardad ja julge teha ühtki vapramat sammu. 

Raharaiskamist. Kolmekümnendates eluaastates on raha väärtus juba oluliselt selgem, mistõttu on väga valus vaadata tagasi ajale, kui kergelt tulnud raha ka kergelt tuulde lasti. Säästa ja pane raha tulu teenima, ära raiska seda mõttetustele. 

Vähest reisimist. Mida vanemaks sa saad, seda raskem on leida võimalusi reisimiseks. Praegu on seda ehk raske uskuda, sest raha on alati vähe, aga hiljem ei ole takistuseks ainult raha, vaid ka teised kohustused, mida tuleb ajaga aina juurde. Kui oled noor, oled veel üsna vaba, et reisida ja kogemusi juurde hankida. 

Teiste arvamuse pärast põdemist. Seda teevad ilmselt inimesed igas vanuses. Ära raiska oma ega kellegi teise arvamuse peale mõeldes, lõpuks ei mängi see sinu elus mingit rolli. Inimesed, kes sinust päriselt hoolivad, lepivad sinuga sellisena, nagu sa oled. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles